11-годишната Габриела от столичното 52 ОУ, която почина след ритник в корема от съученик, е имала тумор в левия бъбрек. Това става ясно от писмо на родителите на момичето, адресирано до просветния министър Николай Денков, съобщават от пресцентъра на МОН.

От ведомството изпратиха и позицията на директора Данко Калапиш. В нея той отговаря задочно на бащата на детето, който в тв интервю заявява, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна.

„В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите”, пише директорът, като от думите му се създава впечатление, че агресията в училище няма общо със смъртта.

Калапиш отрича той и колегите му да имат каквато и да е вина за случилото се.

Почернените родители пък заявиха в национален ефир, че дори с такава диагноза, ако не се е бил случил фаталният инцидент, Габи е щяла да има шанс да се лекува и да оздравее. Те критикуват действията на ръководството на училището при фаталния инцидент.

Габи почина на 24 февруари след спречкване със съученик на нейната възраст, който я изритал в корема. Трагичният инцидент съвпадна по време с разкриването на убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина и получи широк отзвук сред обществото.