"Ще имаме сделки по 10 000, по 20 000, по 30 000 лв. Спокойно, защото по гласа те усещам, че си притеснена..."

Така измамник успокоява Тина Ивайлова от Нова тв, която демонстрира как се стига лесно до "върха" на пирамидата на ало-измамниците. Репортерката се маскира като обикновено "муле", което събира парите от "обработваните" възрастни хора, отзовавайки се на обява, че на тартора му трябва "нещо като шофьор".

Мизите за преносителката са около 10%, казва той, а "говорим за 5, 10, 15, 25" хиляди. Той дори я мотивира, че ако отиде някъде на работа, "само ще става роб".

"От теб искам да гледаш и да наблюдаваш как ги оставя (парите)", обяснява той задачата.

Без да са имали никакъв жив контакт с "работодателя", той все пак се застрахова - да не тръгне да мами измамникът:

"Да не стане така, че вземеш 5000 лв. и да си изключиш телефона."

Първо измамникът я пробва в Ловеч, където обаче "няма много клиенти" и затова се насочват към София. През цялото време, без да се е показвал, той ръководи операцията от Русе. Непознатият обяснява на Ивайлова, че обикновено "клиентите" са възрастен дядо, възрастна бабичка и че по някой път, за да не им казва да излязат на входа, направо ги изкарва на терасата.

"Не се притеснявай - той, колегата, говори с нея по джиесема... Айде, завърши там с торбичката и се прибирай - спокойно", гласят командите му, когато реално се вижда как изкарват възрастна жена, увила парите си в пликче.

Жената от София оставя до дърво сумата от 1470 лв., а репортерката под прикритие ги прибира от портмоне на точки.

"Тя си седи на телефона жената - спокойна е. Затуй няма да се притесняваш, не ми е за първи път", успокоява организаторът служителката си, която е прибрала сумата.

После се оказва, че процентите са още по-внушителни - той й казва от сумата 1470 лв. да си задели 300 плюс 100 за път до Русе и в крайна сметка след размисъл й дава и другите 70 лв.

Задачата е само да отиде с колата си до Русе, където да остави останалите 1000. Там репортерката ги оставя до кошче, където измамникът допуска грешка - идва лично да ги прибере.

Измамникът Люцкан Люцканов.

След бурна съпротива прегазва единия полицай и впоследствие е леко прострелян. Оказва се Люцкан Люцканов от Ветово.

"Мъжът е лежал в затвора именно за измами", каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

Евентуално може да получи от 3 до 10 г. затвор.