Европейската комисия съобщи днес, че иска диалог с унгарското правителство по негови законодателни стъпки, които тя смята, че нарушават основни принципи и ценности на ЕС.

Тези нарушения обаче не са системни и Брюксел засега не възнамерява да поиска най-тежката санкция предвидена в Договора на ЕС – лишаване на дясното правителство на Виктор Орбан от право на глас в съветите на министрите и на държавните и правителствените ръководители.

„Имаме нужда от политически диалог с министър-председателя Орбан и с унгарското правителство за това накъде водят да страната“, каза първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс. „Формално според Комисията няма системна заплаха (за европейските принципи и ценности – б.а.) в случая на Унгария“.

Колегиумът на Комисарите разгледа днес нови закони и законопроекти в Унгария, които биха ограничичи академичната свобода, дейността на неправителствените организации и правата на бежанците.

Комисията ще разгледа до края на април дали всички части от това законодателство са в съответствие в европейското и ако не са, тя ще прибегне към отделни процедури за нарушение спрямо Унгария.

„Трябва да имаме много солидна правна основа, преди да започнем процедури за нарушение, затова ни трябва времето до края на април“, каза Тимерманс.

Успоредно с това обаче Брюксел смята да постави ребром на Орбан по-общия въпрос дали той продължава да се придържа към базисните ангажименти залегнали в член 2 на Договора на ЕС за демокрация, върховенство на закона, човешки права.

„Наблюдвахме определени други развития, които се отнасят до общи ценности като човешките права, включително човешкото достойнство, свободата и равенството и обществата, които са дефинирани от плурализъм, недискриминация, толерантност, справедливост и солидарност“, каза Тимерманс.

„Колегиумът е решен да използва всички инструменти, с които разполагаме според Договорите, за да отстояваме ценностите, на които нашият Съюз се основава“, добави той в ясен намек, че възможна процедура за лишаване на Унгария от глас остава на масата.

Той подчерта, че в диалога наравно с Комисията трябва да участват Европейският парламент и държавите членки, откъдето идват критиките към Орбан.

Унгария е готова за диалог с Комисията и затова тя прилага към нея различен подход в сравнение с Полша, която е поставена под специално наблюдение чрез т.нар. „механизъм за върховенство на закона“, който би могъл да доведе до процедура за лишаване от глас, каза Тимерманс.

Какво тревожи Брюксел?

Комисията подготвя отговор на допитване под наслова „Да спрем Брюксел“, което правителството на Орбан започна, разпространявайки въпросник с шест точки за част от европейските политики по пощата до населението.

Тимерманс заяви, че тази инициатива противоречи на декларация на 27 държави-членки на ЕС за единство и вярност към принципите и ценностите му, която Орбан подписа на 25 март т.г. в Рим заедно с останалите държавни и правителствени ръководители.

Случаите, които Комисията ще разгледа под юридическа лупа до края на месеца, включват приет наскоро закона за образованието, който на практика би закрил Централноевропейския университет в Будапеща, издържан от международния финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос.

Те се отнасят и до законопроект за направителствените организации, задължаващ ги да се регистрират като чуждестранни лица, ако годишно получават повече от 23 300 евро в дарения от чужбина.

Комисията има възражения и срещу закон, който позволява на властите да задържат възрастните търсещи убежище в Унгария в затворени лагери край границата. Той обявява молбите им за недопустими, ако са влезли от трета сигурна страна, например Сърбия, задължава ги да платят за престоя си в унгарски лагер и съкращава времето им да обжалван решенията на властите до три дни.

Тимерманс каза, че Брюксел ще се върне и към открити за него въпроси като дискриминация срещу ромите в Унгария и защитата на работещите бременни жени.