Трима млади мъже рият с лопати калищата в "Аспарухово". Нищо ново - гледаме го вече няколко дни. Доброволци. Слава богу, има ги. Тези обаче са по-различни - сирийци. Тръгнали от София през нощта 7 човека... Чакат да дойдат още.

"Защо решихме да дойдем?! Законът на човечеството!", отсича Мухамад. 

Не си измислям - точно така каза - законът на човечеството. После обяснява, разбира се, как за да можем да оцелеем, трябва да си подадем ръка един на друг... Как българският народ е подал ръка на бежанците и те трябва да върнат жеста...

"Ще останем колкото трябва. Това е законът на човечеството".

Преди ден двайсетина момчета и момичета от Германия - студенти, кой знае как попаднали във Варна, усърдно и съсредоточено изриваха калта от къщите. Явно, пак по същия закон.

И се питам - къде са яките младежи от "Атака", онези същите, които ходят около лидера си с железни лица? Онези същите, които предизборно раздаваха "животоспасяващи" пари пред камерите?  Къде са младите хора от агитките на Бареков, които ще преобръщат България? Той самият обиколи, надлежно документиран от телевизиите, мястото след потопа и си тръгна за Брюксел. Явно в партийната му листа има само кандидати... Доброволци няма. Не смея да питам за младежките организации на БСП, на ГЕРБ.

Отговорът би могъл да е прост - още не са в кампания, има време до изборите. Но би могъл и да е по-сложен - явно ни е много лоша образователната система. И всички са избягали от часовете, в които се учи простия Закон на човечеството.