Американският технологичен гигант Apple се сдоби днес със специално разрешение - да тества технология за автономни автомобили в щата Калифорния, САЩ, съобщи в. "Индепендънт".

Така компанията се нарежда до автомобилни и технологични концерни като Google, "Форд", "Фолксваген", "Даймлер", "Тесла" и "Дженеръл Моторс", които също ще експериментират със своите проекти за самоуправляващи се коли в щата.

Самото разрешително е много специфично - то позволява да се правят тестови карания с три автомобила, одобрени са шестима шофьори. Всички коли са от един модел - Lexus RX450h от 2015 г. 

За разлика от гореозброените компании обаче, от "Apple" досега не са признавали, че смятат да разработват автономна или електрическа кола. През последните години обаче компанията в Купертино купува разработки, малки компании, патенти и наема десетки автоспециалисти. Всичко това подклажда слухове, че хората на покойния Стийв Джобс също искат парче от баницата на бъдещето в автомобилната индустрия.

"Това потвърждава слуховете, че "Apple" поне се заиграва с идеята да се включи в някакъв капацитет в бизнеса с автономни коли", обяснява Крис Тиодор, консултат и бивш вицепрезиден на "Форд" и на "Крайслер".

Той обяснява, че в този си вид позволението не означава, че "Apple" ще правят автомобил от нулата, а че по-скоро искат да тестват допълнителен софтуер и хардуер. В епохата на компютри в колите е нормално те да имат периферия, както и компютрите на бюрата ни. Тоест може да става дума просто за интеграцията на iPhone в бъдещите автономни коли, например.

От компанията отказаха да коментират, но наскоро техният директор по цялост на продуктите Стийв Кенър заяви, че те инвестират сериозно в изследването на машинно обучение и автомация в много области, включително в трансорта.