Британската премиерка Тереза Мей поиска предсрочни избори на 8 юни, предаде Би Би Си.

Тя направи изненадващо извънредно изявление от "Даунинг стрийт" 10.

Мей изтъкна, че когато е станала премиер на Обединеното кралство, страната се е нуждаела от стабилност и тя я е постигнала. Тя зае поста след оставката на Дейвид Камерън. Той се оттегли, след като на 23 юни 2016 г. гражданите на Великобритания гласуваха на референдум за излизане от ЕС.

"Великобритания напуска ЕС и няма връщане назад", поясни тя.

На 29 март Лондон стартира официално процедурата за "Брекзит". Очаква се Обединеното кралство окончателно да напусне ЕС през 2019 г.

"Европейският съюз е съюз на демокрации. Навсякъде има избори, това е лотично и нормално. Изборите са нещо добро. Ние сме "за", каза по повод съобщението на Мей говорителят на Комисията Мрагаритис Схинас.

Той отказа друг коментар.

Мей ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство от две трети в 650-членната Камара на общините.

Такова мнозинство няма нито една партия. Консерваторите, чийто лидер е Тереза Мей, имат абсолютно мнозинство. Те разполагат с 330 представители.

Лейбъристите обаче, които са главна опозиционна сила, ще гласуват за предсрочни избори, увери лидерът им Джеръми Корбин. Той приветства изявлението на Мей. Партията му има 229 депутати.

Ако всички депутати от двете главни партии подкрепят предсрочния вот, законопроектът на Тереза Мей ще мине, тъй като ще събере 529 гласа. А за две трети са необходими 434.

Редовният вот трябваше да се състои през 2020 г.

Първоначално Мей бе против предсрочни избори, явно обаче си е променила мнението.

"Стигнах до заключението, че единственият начин за гарантиране на стабилността и сигурността за години напред е да се проведе вот", каза тя.

И обвини останалите политически партии, че водят опасни игри и подлагат на риск възможността за успешен "Брекзит". Това щяло да причини огромна несигурност и нестабилност.

"Така че имаме нужда от избори, и то сега. Имаме шанса сега да го направим", каза Мей.

Консерваторите, които бяха разделени по въпроса за "Брекзит", водят убедително в проучванията пред лейбъристите.

Европейската комисия отказа да коментира по същество съобщението за свикването на предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Говорител на Комисията заяви, че ще коментира утре, защото новината е била съобщена след началото на днешната редовна обедна пресконференция на ЕК.

След изявлението на Тереза Мей британската лира поскъпна с близо половин цент спрямо долара, предаде Ройтерс. Това отразява успокоението на инвеститорите, че няма да се сбъднат плъзналите слухове за предсрочна оставка на премиерката.

Самата Мей припомни днес, че въпреки прогнозите за заплаха за финансите и икономиката на Обединеното кралство, след референдума доверието на потребителите е останало високо, броят на работните места е отбелязал рекорд, а икономическият растеж е надминал всички очаквания.