Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Креативният шеф на Google Амит Суд вече работи усилено по идеята си да приведе Сикстинската капела във виртуален вид - т. е. всеки желаещ, използвайки само мишката на компютъра си, да влезе в римската църква и да я разгледа в детайли. И най-вече митичния таван с фреските на гения Микеланджело Буонароти.

Да пренесе Сикстинската капела в Google Art Project отдавна е фантазия на Амит Суд, признава самият той. Директорът на Google Cultural Institute и основател на Google Art Project разказа, че вече 345 обекта на световното културно наследство вече са партньори в иновационния арт проект на търсачката. В това число са музеят "Уфици" във Флоренция, Капитолийските музеи в Рим, Дворецът на дожите във Венеция, а също и лондонският музей "Тейт", Версай в Париж и Белият дом. Всички те могат да бъдат подробно разгледани от всеки компютърно грамотен човек. Амит смята да добави към списъка и Сикстинската капела, из която хората, нямащи възможността да посетят Рим, да направят виртуална разходка.

Google Art Project всъщност прилича доста на отдавна популярния обзор на градстите улици Google Street View, само че вътре в музеите. Проектът стартира през 2011 г.  и днес представлява виртуален е музей с 63 милиона произведения на изкуството. В началото на този месец пък Google започна и проекта Google Street Art, който показва улично изкуство от различни държави и в него могат да се видя графити, които вече дори не съществуват.

А като знаем размаха на Google, можем вече да започнем да се готвим за разходката из Сикстинската капела. 

Следващата цел на Амит Суд са 3D форматите - за всички музеи и даже археологически разкопки, на първо време в Рим. Креиативният гений твърди, че в музеите на бъдещето реалните и виртуалните изложби ще бъдат тясно свързани.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.