Висшата избирателна комисия (ВИК) в Турция отхвърли исканията на опозицията за анулиране на референдума за конституционни промени, предаде АФП.

Десет членове на ВИК са гласували срещу анулиране на вота, а един член е гласувал в подкрепа на искането. Опозицията твърдеше, че управниците са си послужили с измами и фалшификации, за да си осигурят победа в допитването.

Тя критикуваше най-вече решение на Комисията, взето в последния момент, да приеме за валидни бюлетини без официален печат върху тях.

Същевременно турският президент Реджеп Ердоган заяви, че плановете му за промени в държавата не го превръщат в диктатор. В интервю за Си Ен Ен той изтъкна, че конституционните реформи не са заради него. И допълни, че е смъртен и като всеки смъртен човек може да почине във всеки един момент.

Трета поредна вечер в Турция се проведоха протести срещу референдума.

"Това е само началото, ще продължим битката", "Няма да се откажем. Ще се борим до край", "Тук сме заради Турция, за да живеем заедно, за да защитим гласа си, нашите ценности, нашата република". Това бяха лозунгите, които скандираха демонстрантите в столицата Анкара.

В истанбулския квартал Бешикташ протестиращите скандираха "Разбойник, убиец, Ердоган!" Те обвиниха избирателната комисия в партийни пристрастия.