Битката е между държавата и олигархията. Олигархията се чувства застрашена и затова атакува главния прокурор. Първата цел е удар по главния прокурор, следващата е инсталирането на удобни хора във ВСС и последната цел е да няма стабилно правителство. Разиграва се сценарий за дестабилизация на държавата.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR тази сутрин председателят на Етичната комисия на прокурорската колегия към ВСС Ясен Тодоров във връзка със скандала "Цацаров - Дончев".

Той обвини директно партията "Да, България" и нейния лидер Христо Иванов в опит да дестабилизират държавата и да се вмъкнат във властта през "задния вход" - съдебната власт.

"Христо Иванов има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС (визирайки снимките му с Калин Калпакчиев, излезли в "Монитор", по които Съветът саботира Калпакчиев, за да не го изслуша, б.р.) . ВСС е безвъзвратно разделен. Другата цел е да се замитат следи - икономически престъпления да не бъдат разкрити", каза още гостът.

Според Ясен Тодоров поведението на Сашо Дончев, който по думите му е един от най-влиятелните хора в държавата, е учудващо, защото е трябвало да направи своето оплакване към компетентните органи по каналния ред, ако вижда нещо нередно (неизвестно е до кой компетентен орган човек се оплаква от натиск от главния прокурор, б.р.).

"Оказа се, че не е вярно, че той е написал оплакване до президента с искане за среща без никаква конкретика", подчерта Тодоров (става въпрос за сигнала на Съюза на издателите до Румен Радев, в който не се споменават имената на Дончев и Цацаров, а е за натиск над член на съюза, б.р.).

Относно видеото, в което Дончев се оплаква от тормоз на Цацаров, Ясен Тодоров каза, че трябвало да му се постави червена точка, защото дамата до него "така си облизваше лъжичката...".

И продължава в сходна плоскост с мнението си за срещата в ЦУМ, наситена с мъжкари, ощипани моми и "някакъв дамски клуб":

"Това е среща между трима мъже, нали така? От моя житейски опит и следователски мъжете са два типа - едните са мъжкари на принципа "тарикат мъж не плаче" - след което дава скромен за пример себе си как не е чут да се оплаква. - Другите са тип "ощипани моми". Може да висиш пред кабинета на министър-председателя и да искаш нещо от него, но когато той ти прати СМС, подскачаш като ощипана мома (явно визирайки Лозан Панов).  Може да искаш среща с главния прокурор, но когато явно не ти се изпълнят някакви желания и си отрязан, пред някакъв дамски клуб ти почваш да се оплакваш."

От телевизията му припомнят, че вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов (всъщност и още 5 членове на съвета, б.р.) поиска главният прокурор Сотир Цацаров да бъде изслушан от ВСС и да разкаже за срещата си с директора на "Овергаз". В тази връзка шефът на етичната комисия веднага се произнася, че не вижда никакви нарушения на Цацаров.

След което поиска оставката на Панов от председателското място във ВКС, "ако му е останала капчица достойнство".

"Не може ти да си избран от този ВСС, да наричаш този ВКС "блато" и да казваш, че се разграничаваш от него, когато ползваш най-голямата привилегия - ти си станал председател на ВКС с гласовете на тези хора.

Ако ти се разграничаваш от тях, разграничи се докрай!

- Незабавно ли го призовавате - попита с повдигане на вежди водещият.

- Да, сега го призовавам... Призовавам вас да го поканите в това студио, да го попитате какви са му обвързаностите с Христо Иванов и Иво Прокопиев и всички участници в т. нар. "АРГО гейт" (запис на диспут, разпространен от медиите около кръга на Пеевски, б.р.). В пъти по-скандално от т. нар. ЦУМ гейт!

Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри и да чете морал на членовете на ВСС? Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места", прозря още Тодоров.

Той се оплака и от медийно затъмнение, защото големите телевизии говорели само за ЦУМ гейт, а не за тяхната АРГО гейт.

Междувременно прокуратурата изнесе информация, че 51 млн. лева са незаконно изразходвани за АМ "Марица". На въпрос дали има връзка между ЦУМ гейт и проверките в КЕВР и АПИ, Тодоров отговори:

"Разследването е започнало през миналата година, явно сега е дошъл моментът, в който да се финализира цялата дейност. Няма как за два дни да се планира такава операция с енергийния регулатор и АПИ, не виждам никаква връзка."