Европейската комисия предприе първата стъпка от процедура срещу Унгария заради новия закон за висшето образование, насочен срещу създадения от Джордж Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ).

Комисията е изпратила официално уведомително писмо до правителството в Будапеща, което трябва да отговори до два месеца на съмненията за нарушаване на европейското право.

Уведомителното писмо се изпраща, когато Комисията прецени, че може да има нарушение на правото на ЕС, което предполага откриването на процедура за нарушение.

Изпращането на писмото съвпада с деня, когато унгарският премиер Виктор Орбан трябва да се обърне към Европейския парламент като част от дебатите за политиката на Унгария спрямо висшето образование и неправителствените организации.

„Гардиън“ припомня, че Брюксел и Орбан са в изострени отношения и по въпроса за имигрантските квоти, задържането на мигрантите и оградените с бодлива тел лагери по границата на Унгария.

В началото на месеца парламентът на Унгария прие нови изисквания за висшите учебни заведения, особено за регистрираните извън страната. Новият закон изисква преподавателите в ЦЕУ да кандидатстват за разрешение за работа, което според университета ще ограничи възможностите им за набиране на качествен академичен състав. Законът също изисква университетът да открие клон и в САЩ, както и да спре да обучава по акредитирани в Съединените щати програми.

Вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис обясни:

„Уведомителното писмо е първата стъпка от процедурата за нарушение, но унгарските власти имат време за реакция“.

ЦЕУ е основан от Джордж Сорос след падането на „Желязната завеса“ през 1989 година. Ректорът Майкъл Игнатиеф обвини Орбан, че „е опрял пистолет в слепоочието му“. Новият закон предизвика масови протести по улиците на Будапеща.

Управляващите в Унгария обаче защитават промените и твърдят, че чуждестранните университети трябва да бъдат третирани по същия начин като местните.

ЦЕУ е акредитиран в Ню Йорк, но не разполага с кампус там. Според Орбан, това е несправедливо предимство за ЦЕУ пред унгарските университети.