Фразата на Цацаров, че "прокуратурата трябва ОТНОВО да заеме мястото, което Конституцията й е определила – да бъде гарант за законността и да защитава обществения интерес" не е случайно изпусната недомислица. Цацаров праща важно съобщение на своята клиентела от Дълбоката държава, (deep state) както в Турция наричат олигархията. Там това е съюз между масони и други тайни организации и военните. При нас на мястото на военните са ченгетата.

Никак не е случайно, че точно Турция е онзи Ориент, от който иде "светлината" на нашите Герговци. Та, тези хора са си избрали Цацаров с реална длъжностна характеристика да им гарантира недосегамост на закона, освен ако по правилата на Дълбоката държава някой не трябва да бъде натиснат, ощавен и пр. Сега главният прокурор дава сигнал, че ако някой си мисли да се отървава от него - понеже политическата цена за поддържането му на сцената става твърде висока - той може и да премине от спазване на олигархичната си функция към ролята си по конституция.

Това е моментът, от който мнозина в олигархията, се боят: когато общественият натиск и борбата за оцеляване на един или друг участник в омертата ще доведе до непланирано включване на някоя от функциите на приведената в будна кома държавност. Затова и Борисов плещи глупотевини в отчаяни демонстрации на лоялност към Цацаров и панически се разграничава от оперната далавера в панаира.

Та, това е поредният момент, в който на повърхността изплува детайл от функционирането на Дълбоката държава, и можем да си припомним, че тя не е нашата държава. Въпросът е искаме ли ние своя държава или ще се задоволим да бъдем пасивни наблюдатели на това какво прави Дълбоката държава с нашата родина и животите ни. Оставка, Цацаров!

----

* Коментарът е публикуван в профила на Христо Иванов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.