"Тези хора смятат, че държавата може да се управлява на неформални срещи. Сядат на някакви кьошета, пият кафета, пишат закони и казват, че това е държава. Ето тази държава трябва да бъде разрушена."

Това заяви днес пред бТВ лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който бе и правосъден министър за 15 месеца в кабинета "Борисов-2".

Той имаше предвид главния прокурор Сотир Цацаров, който на среща, организирана от Георги Гергов, направил опит да окаже въздействие срещу Сашо Дончев, според твърденията на шефа на "Овергаз"..

"И когато бяхте министър ли се случваше това?", попита водещата.

"Да, тогава беше произведен и скандалът "Двете каки". Седнаха и се записаха. Аз като министър настоявах да има обяснение. И това като министър ми изяде главата", отговори Христо Иванов.

Той допълни, че всичко е ставало със знанието на Бойко Борисов. В началото на скандала премиерът се е срещнал със съдия Руминя Ченалова.

Имало и сигнали, че Борисов оттегля публично подкрепата си за Христо Иванов. И тогава той решил да се оттегли от министерския си пост.

Според Иванов, Борисов доказал още в началото на първия си мандат предз 2009 г., че е вреден за демокрацията.

"Аз бях министър не на Бойко Борисов, а на България", отговори Иванов на въпроса защо тогава е влязъл във втория кабинет на ГЕРБ.

"Ако няма кой да отиде във ВСС, да настоява за проверка на "Двете каки", ако няма кой да инициира 8 дисциплинарни производства срещу знакови магистрати, наричани "гнили ябълки", ако няма такъв министър - тази държава внинаги ще остане бедна", мотивира се той.

Лидерът на "Да, България" бе попитан на кого е човек.

"Целия си професионален път съм посветил на това България да има съдебна реформа. И като министър, и преди това, и сега. Аз имам кауза и съм доказал, че работя за нея. Човек съм на хората, с които създадохме "Да, България" в изключително трудни условия", отговори ексминистърът.

На станалия вече знаков въпрос "Като се погледне в огледалото, кого вижда?", той отговори: само своята кауза и всички, които са за "Да, България".

Очаквано една от темите бе срещата между Сашо Дончев, Георги Гергов и Сотир Цацаров в ЦУМ.

"Сашо Дончев, за разлика от други, излиза с лицето си и казва факти. Човек може да мисли каквото си иска за него като бизнесмен и за миналото му. Защо го обвиняват, че лъже? Защото са гузни, крият се, не са готови да излязат с имената и лицата си. Какво ли не го нарекоха. Нека не се занимаваме с огледала, а с факти", каза Иванов.

Последва въпрос дали партията му е или била ли е финансирана от Сашо Дончев.

"Не. Финансирането ни е прозрачно и ние се отчитаме на сайта ни. Ако ни финансираше под масата - имате ли съмнения, че ако Цацаров имаше такава информация, сега щях да си говоря със следователя, а не с вас?", попита Христо Иванов.

И допълни:

"Аз искам в България да няма вече никога главен прокурор, който да смята себе си поставен над законите и правилата. Той смята, че не дължи отчет на обществото."