Отношенията между Москва и Анкара придобиват специален статут и са възстановени в пълен обем.

Това заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата с турския си колега Реджеп Ердоган, предаде РИА Новости. Тя се провежда в руския черноморски курорт Сочи.

Според него свидетелство за пълноценно възстановяване на връзките е възможността оперативно да бъде обсъждана сирийската криза. Очаквано тя ще е сред главните теми на срещата. Тя съвпадна с напускането от страна на сирийските бунтовници на преговорите под егидата на Кремъл в Астана, Казахстан. Противниците на Башар Асад заявиха, че няма да се върнат на масата за преговори, докато той не подаде оставка.

"Убеден съм, че крачките, които ще направим, ще променят съдбата на целия регион", каза Ердоган.

Путин отново поздрави госта си с резултатите от референдума в Турция на 16 април. В резултат правомощията на президента ще бъдат значително разширени.

"Много от нещата, които правим с вас, изискват обсъждане в парламента", обърна се руският лидер към турския си колега.

Путин обяви, че заедно с Ердоган са се договорили за отмяна на всички съществуващи ограничения в двустранните икономически отношения. Преди да отлети за Сочи, Ердоган поиска Русия да свали всички търговски ограничения срещу страната му.

Те бяха въведени през ноември 2015 г., когато турски самолети свалиха руски изтребител край границата със Сирия. Инцидентът доведе до дипломатическа и търговска война между Анкара и Москва. Путин и Ердоган отправиха остри нападки един срещу друг. По-късно обаче отношенията им се затоплиха. А през юли 2016 г. Путин лично подкрепи Ердоган след проваления опит за преврат в Турция.

Очаквайте подробности.