Центристът Еманюел Макрон увеличи преднината си в проучванията пред крайно дясната си съперничка Марин льо Пен, предаде Ройтерс.

Това стана в петък, последния ден от предизборната кампания, която преобърна френската политика с главата надолу. Утре е вторият тур на президентските избори и един от двамата ще бъде държавен глава на Франция.

Изборите са смятани за най-важните във Франция от десетилетия насам заради диаметрално противоположните възгледи на двамата кандидати за Европа и залога за място на страната в света.

Льо Пен - лидерката на Националния фронт, иска да затвори границите и да извади Франция от еврозоната. А независимият кандидат Макрон, който никога досега не е заемал изборна длъжност, идса по-тясно европейско сътрудничество и отворена икономика.

Кандидатите на двете главни френски партии отпаднаха още в първия тур на 23 април. Това бяха социалистът Беноа Амон и консерваторът Франсоа Фийон.

4 нови проучвания показват, че Макрон ще спечели 62 на сто от гласовете срещу 38 на сто за Льо Пен. Това е най-добрият му резултат от началото на предизборната кампания. Пето допитване му дава "само" 61,5 процента.

Според проучванията Макрон получава засилена подкрепа заради представянето си в последния телевизионен дебат от сряда. Още тогава френските зрители дадоха убедително предимство на центриста.

Същевременно друго проучване сочи, че партията "В движение!" на Макрон вероятно ще бъде най-голямата политическа сила след парламентарните избори през юни. Те подобриха настроението на инвеститорите, които бяха притеснени от сътресения при евентуална победа на Льо Пен.

Разликата между 10-годишната доходност по ценните книжа във Франция и Германия достигна вчера най-ниското си равнище за 6 месеца.

Макар проучванията да са в нейна вреда, Марин льо Пен не се отказва от борбата за президентския пост.

Европейските акции се успокоиха, след като се покачваха в продължение на седмица. Причина донякъде е намаляването на безпокойството около Франция.

Няколко десетки протестиращи освиркаха Марин льо Пен в последния ден от кампанията. Някои от тях носеха портрети на Еманюел Макрон. Това стана в северния град Реймс. Льо Пен посети катедралата - мястото, където през средните векове са били коронясвани френските крале.

Сигурността в цяла Франция е засилена. Над 230 души загинаха в страната лед серия ислямистки атентати през последните две години.

Макрон вече в такава степен е уверен, че ще стане президент, че дори е избрал своя министър-председател. Той заяви това през радио Ер Те Ел, без обаче да съобщи името.

Макар да изостава сериозно в проучванията, Марин льо Пен не се отказва.

"Целта ми е да спечеля тези президентски избори, - каза тя, също пред Ер Те Ел. - Мисля, че можем да спечелим."

Тя защити агресивното си поведение в последния телевизионен дебат, заради което бе силно критикувана:

"Думите ми само отразяват социалното насилие, което ще избухне в тази страна."

"Хората говорят за моята агресивност, но ужасната агресивност е в плана на г-н Макрон... план за социална разруха и дерегулация", допълни тя.

Една четвърт от избирателите вероятно няма да гласуват утре, гласи проучване на агенция "Одокса". Много от тях са привърженици на левицата, разочаровани от отпадането на своите кандидати още в първия тур.