Тържествата за победата на Еманюел Макрон ще бъдат довечера в двора на Лувъра. Ако разбира се кандидатът на "В движение" спечели, съобщава "Фигаро". Центристът избрал това място защото било неутрално и консенсусно.

Тази сутрин в 8 часа отвориха изборните бюра в цяла Франция. Хората ще могат да гласуват до 19 часа, ако няма опашка. В Париж и още шест големи града изборният ден ще приключи в 20 часа (21 българско време). Минута по-късно ще бъдат обявени и първите официални прогнозни резултати. Очаква се Макрон да победи Марин льо Пен с близо 65 срещу около 35 процента от гласовете.

Първоначално Макрон си бил харесал Марсово поле и тържества на фона на Айфеловата кула. Обаче кметството не му разрешило, защото там щели да се правят презентации за кандидатурата на Париж за Олимпийските игри през 2024 година. И от хилядите хора щяла да се изтърка тревата.

Макрон отхвърлил възможността да празнува на площад "Конкорд", защото мястото било твърде свързано с "десните". Там през 2007 година възторжено бе отбелязана победата на Никола Саркози. По същите причини не е бил одобрен и площад "Трокадеро" срещу Айфеловата кула, защото там празнувал навремето Жак Ширак.

Бастилията също била отхвърлена. Това място било твърде левичарско. Там отбеляза триумфа си Франсоа Оланд през 2012 г. Да не говорим за площада на "Нацията" където обикновено правят събития профсъюзите или пък площад "Сталинград", на който беше първият митинг на ултралевия кандидат Жан-Люк Меланшон.

Така че в случай на победа довечера Макрон ще се качи на сцена, издигната между пирамидата в двора на Лувъра и триумфалната арка "Карусел", която е на входа на парка "Тюйлери".

Ако...

И дано. Защото ако спечели радикалната националистка Марин льо Пен тежки дни очакват не само Франция, но и цяла Европа. Приятелката на Путин иска да излезе от Евросъюза и от НАТО. След Брекзит това окончателно ще разтури единното семейство на Стария континент.