Еманюел Макрон е новият президент на Франция. Последните публикувани офоциални данни от МВР показват, че той е победил крайнодясната кандидатка Марин льо Пен с 66,06 на сто от гласовете срещу 33,94%. 

"Отваря се нова страница", е била първата реакция на победителят след обявяването на резултатите.

Първа поздравила новия френски президент е била Тереза Мей, премиерката на Обединеното кралство.

Неглаусвалите или пуснали бяла бюлетина са най-много от 1969 година насам. Избирателната активност е 65,3 процента.

 
Привържениците на Макрон запяха Марсилезата при обявяване на очакваната новина. Хиляди са се събрали пред пирамидата в двора на Лувъра, където очакват победната реч на своя избраник.
 
Прогнозите след първия кръг от президентските избори се сбъднаха. Резултатите показват дълбокото радикализиране и разделение на френското общество.
 
"Това е първият етап на разблокиране на нашето общество", обяви пред телевизия ТФ1 Ришар Феран, генерален секретар на движението на Макрон "В движение". Феран имаше предвид, че за първи път от 60 години на втория тур от избирите нямаше представител на традиционната десница или левица.Той заяви, че то ще изпълни обещанието си за дълбоки промени в политическия живот на френското общество.
 
Веднага след обявяването на резултатите лидерката на Националния фронт Марин льо Пен призна загубата и поздрави Макрон с победата.
 
11 милиона са гласували за фронта, обяви тя. Това е 2 пъти повече от резултата на баща ѝ през 2002 година (5,5 милиона).