"Днес се отваря една нова страница от нашата история", заяви победителят Еманюел Макрон в първата си реч след избирането му за президент.

Изявлението му бе излъчено бряко по програма ТФ1.

"Ще се боря срещу всичко, което ни разделя, което ни подкопава и убива. Ще направя всичко, за да оправдая доверието.Много трудности от доста време ни отслабиха - и икономически проблеми, и социални разделения. Но няма да говоря за тях", каза Макрон.

Макрон поздрави съперничката си Марин льо Пен и каза, че разбира страховете и гнева, които разделят френското общество. Негова отговорност е да ги чуе, като закриля най-слабите, като организира по-добре солидарността, като се бори срещу всякакви форми на неравенство и дискриминация, като ще тарантира най-решително сигурността на сънародниците си, както и единството на нацията.

"Тази вечер се обръщам към всички вас. Имаме дълг към нашата страна. Ние сме наследници на велика история и на голямото хуманистично послание към целия свят. Трябва да предадем тази история и това послание - първо на нашите деца, и най-вече да ги отнесем към бъдещето", продължи новоизбраният държавен глава.

"Ще защитавам Франция, нейните жизнено важни интереси и нейния имидж", обеща той пред симпатизантите си.

И продължи с темата за Европа:

"Ще защитавам Европа, общността на съдбите от нашия континент. Нашата цивилизация, вашият начин на живот, както и нашата свобода са заложени на карта. Заложени са нашите надежди и нашите инициативи. Бих искал отново да изтъка връзките между Европа и народите, които я формирать между Европа и нейните граждани."

Марин льо Пен обещаваше, че ще организира референум за излизане на Франция от ЕС.

Обратно - Макрон бе най-проевропейският кандидат от всички. Освен това той единствен открито се противопоставяше на политиката на Русия.

"Франция ще бъде в челната редица в борбата с тероризма както на своя територия, така и в международен мащаб. Колкото и да подължава тази битка, ние ще я водим, без да отслабваме съпротивата", обеща още Макрон.

През последните две години във Франция бяха извършени серия атентати на ислямисти. Те взеха 230 жертви.