Едно от основните послания на Консервативната партия във Великобритания ще е да спази обещанието си за ограничаване на нетната имиграция в Обединеното кралство до "десетки хиляди" годишно. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на изказване на премиерката Тереза Мей. 

Във Великобритания предстоят предсрочни парламентарни избори, предизвикани от Мей. Те ще се проведат на 8 юни.

"Важно е да продължим и ще продължим да казваме, че действително искаме да намалим чистата имиграция до устойчиви равнища. Смятаме, че тя може да бъде сведена до десетки хиляди", каза Мей пред свои поддръжници в Лондон.

Свеждането на имиграцията до тези нива е обещание на Консервативната партия от идването й на власт през 2010 г., когато начело на Консерваторите бе Дейвид Камерън. В неделя Амбър Ръд, министър на външните работи, отказа да отговори на въпроса дали обещанието са намаляване на имиграцията ще остане в предизборната платформа на Торите.

Според официалната статистика обаче в периода септември 2015 - септември 2016-а нетният брой на имигрантите на Острова е 273 000 души - с 49 000 по-малко, отколкото през предходната година. Това е и най-малкия брой мигранти до юно 2014-а.

"Разбира се, щом напуснем Европейския съюз, ще имаме възможност да гарантираме контрола по границите си, тъй като ще можем да установим наши правила за хората, идващи от ЕС", каза още Тереза Мей.

Мей отново обяви, че след като "Брекзит" бъде факт, "няма да имаме право на свободно движение като в миналото".