Губернаторът на индонезийската столица Джакарта беше осъден на 2 години затвор за богохулство, предаде "Би Би Си". Басуки Пурнама е обвинен заради коментар по време на предизборна реч през септемви 2016 г., в която намеква, че ислямските лидери се опитват да измамят избирателите. Той използва стих от Корана, който противоречи на твърдението на властите, че мюсюлманите не трябва да гласуват за немюсюлмански лидер.

Коментарите му предизвикаха възмущение сред религиозните индонезийци, които провеждаха редовни митинги и призоваваха той да бъде изправен пред съда.

Пурнама отрече да е извършил престъпление, но се извини за коментарите си. Той стана губернатор след като предшественикът му Джоко Уидодо беше избран за президент през 2014 г. Пурнама е етнически китаец и християнин и е първият немюсюлманин губернатор на Джакарта от 50 години.

Главният съдия на съда в Джакарта Двиарсо Буди Сантиарто обяви, че Пурнама "е извършил престъпното деяние богохулство и затова е осъден на две години лишаване от свобода". Пурнама ще обжалва решението на съда.

Председателят на Парламентаристи за правата на човека към АСЕАН, обединение на регионални законодатели, каза:

"Индонезия беше смятана за регионален лидер по отношение на демокрацията и откритостта. Това решение поставя тази позиция в опасност и повдига опасения за бъдещето на Индонезия като отворено, толерантно и разнообразно общество."

Офисът на Върховния комисар по правата на човека на ООН в Банкок обяви в Туитър:

"Обезспокоени сме от присъдата на губернатора на Джакарта за предполагаемо поругаване на исляма. Призоваваме Индонезия да преразгледа закона за богохулсвото."