Анкара не може да приеме съюзник от НАТО да подкрепя кюрдските милиции, заяви турския заместник министър-председател Нуретин Каникли и добави, че страната се надява САЩ да прекратят покрепата си за тях.

Коментарът на Каникли е сред първите официални реакции след като Доналд Тръмп одобри във вторник кюрдските Части за народна защита (YPG) да бъдат въоръжавани от САЩ като част от операцията за отвоюване на сирийския град Ракка от Ислямска държава.

В официално изявление във вторник Дейна Уайт, говорител на Пентагона, коментира:

"Сирийските демократични сили, подкрепяни от САЩ и коалиционните партньори, са единствената сила, която може да отвоюва Ракка в близко бъдеще."

Мерките са обсъдени от Доналд Тръмп и членовете на кабинета му на среща в понеделник в Белия дом.

Каникли коментира решението в интервю за турската телевизия "Хабер":

"Не можем да приемем присъствието на терористична организация, която би заплашила бъдещето на Турция. Надяваме се, че американската администрация ще сложи край на тази грешка. Такава политика нямада е полезна, не може да си на една страна с терористични организации."

Анкара смята кюрдските Части за народна защита (YPG) за сирийски клон на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК е считана за терористична групировка от САЩ, Турция и Европа. За САЩ обаче Части за народна защита (YPG) са ценен партьор в борбата срещу Ислямска държава в северна Сирия.

[[nid:53714]]

Анкара от дълго време иска Вашингтон да прехвърли покрепата си в кампанията за отвоюване на Ракка от кюрдските милиции към сирийските бунтовници, обучавани и предвождани от Турция. Американската администрация обаче е скептична относно готовността на подкрепяните от турция бунтовници да се изправят срещу ИД.