Заместник-председател на Европейската комисия заяви днес, че би приветствал евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел като еврокомисар по дигитализацията, ако тя получи този портфейл.

"Лично аз ще приветствам новия комисар отговорен за дигиталните досиета, когато тя дойде - от България например", каза днес на пресконференция заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип, който отговаря за единния цифров пазар в ЕС.

"Не мисля, че трябва да играе важна роля това къде се намират някои страни в тази (по дигитално развитие - б.р.) класация",  добави той.

България е близо до дъното на индекс на дигиталното развитие в ЕС, който Комисията публикува всяка година. 

Ансип направи уговорките, че както при всяка кандидатура "има за и против" и че той изразява лично мнение, докато изключително право на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер е да разпределя ресорите на комисарите.

Досега дигиталният портфейл беше у германеца Гюнтер Йотингер, който от началото на годината пое бюджета и човешките ресурси. За тях преди него отговаряше Кристалина Георгиева ,която напусна Комисията в края на миналата година, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. Ансип временно пое отговорностите на Йотингер.

През следващите две председателства на ЕС - естонското във втората половина на тази година и българското в първата половина на следващата - предстоят преговори и законодателни решения в областта на единния дигитален пазар на ЕС, каза Ансип, който е бивш мнистър-председател на Естония.

"Сигурен съм, че българите ще дадат най-доброто от себе си, за да се справят добре по време на председателството, но мисля, че ще е дори добре комисар от България да отговаря за дигиталните досиета", каза той.

В тази област Комисията на Юнкер е направила досега 35 предложения, от които 21 законодателни, припомни заместник-председателят ѝ след година, т.е. в края на българското председателство периодът ще е рашаващ за тях, посочи Ансип. 

По рано през деня председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер приветства в изявлание номинацията на Габриел. 

"България днес представя много, много добър кандидат за следващ комисар. Мария Габриел е много опитен колега в европейската сфера. Работи в Европейския парламент от 2009 година, сега е заместник-председател на най-голямото политическо семейство в парламента, така че знае за какво става дума, когато говорим за европейски въпроси", каза той.

Като други достойнства на Габриел Вебер посочи, че "връзката й с България е наистина много силна". и че "е и е жена".

"Имаме нужда от идеите на младите жени за бъдещето на Европа. Ето защо наистина поздравявам Бойко Борисов и неговото правителство да представят Мария Габриел за следващ комисар. Тя ще свърши страхотна работа!", каза Вебер.