Руският влогър, ловил покемони в църква в Екатеринбург, беше осъден на три години и половина условно, съобщи ТАСС. 22-годишният Руслан Соколовски се отдал на играта в местен храм като при това записал случващото се и после го пуснал в интернет.

Процесът срещу него започна в началото на март. Тогава младежът пледира невинен като обясни, че е разпространил записа от миналия август "с критична и полемична цел". Обвинението му поиска три години и половина ефективна присъда.

След като изслуша експерти съдът призна Соколовски за виновен в разпалване на религиозна омраза, оскърбление на религиозните чувства на вярващите, незаконно използване на специални технически средства. Назначените от съда експерти са проучили качени от младежа в интернет клипове като "Идеалният православен брак", "В космоса летях, чеченци не видях", "Самоубийство на мюсюлмани по време на матура" и др.

В мотивите на присъдата на съда се посочва още, че Соколовски е "отрекъл съществуването на Исус Христос и пророка Мохамед", което е определено като престъпление, сочи електронното издание "Медуза".

Преди произнасянето на присъдата Соколовски се призна за виновен, поиска прошка от вярващите, че е качил видеозапис от действията си в интернет, и изрази голяма съжаление за действията си. Така присъдата беше намалена до три години и поливина условно. Той ще трябва да положи и 160 часа общественополезен труд. Съдиите разпоредиха още влогърът да свали от мрежата всички свои клипове, оскърбяващи чувствата на вярващите, и му забраниха да участва в масови прояви.

На записа, заради който Соколовски беше осъден, се вижда как той "улавя" виртуални създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни. Той избрал неслучайно катедралата в Екатеринбург - тя е изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай Втори и семейството му. След разпространие на видеото, през септември 2016 г. той беше задържан и подведен под отговорност.