Дори по сбърканите стандарти на администрацията на Доналд Тръмп 24-те часа след уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми бяха озадачаващи, сюрреалистични и понякога невъзможни за смилане, коментира Си Ен Ен.

През тези часове, когато дори изглеждаше, че Белият дом защитава Хилъри Клинтън, Коми бе сред последните, които разбраха, че си отива. Имаше и камео - роля на Владимир Путин на леда с кънки, която руският президент изигра сам.

Всичко започна с мълния отникъде на 9 май, когато Тръмп изхвърли Коми. Никой не си е мислил, че президентът ще стигне дотам, след като шефът на ФБР наблюдава разследването за руска намеса в изборите в САЩ и твърденията за сговор между членове на щаба на Тръмп и Москва. Президентът обаче го направи.

Джеймс Коми.

Но най-трудно е да се повярва на официално обявената причина Тръмп да ритне стола на Коми, отбелязва Си Ен Ен. Белият дом цитира докладна на зам. главния прокурор Род Розенстейн, в която той укорява шефа на ФБР за разследването на имейлите на Хилъри Клинтън. Така Тръмп извървя пътя от призивите по време на кампанията си Хилъри да бъде пратена в затвора до използването на отношението към нея на Коми като повод за уволнение.

Предстоящото освобождаване на Коми бе пазено в тайна от Белия том, което по-късно усложни задачата то да бъде обяснено на медиите.

А самият Коми бе сред последните научили. Той разговаряше с новобранци във ФБР, когато разбра. И това му се случи не къде да е, а в Холивуд. Внезапно някой включил телевизора и била съобщена извънредната новина. Коми в началото дори помислил, че става дума за шега, твърдят присъствали. Той дори се обадил в офиса си и тогава разбрал, че е истина.

Тръмп се снима и с руския посланик Сергей Кисляк. Снимка Туитър

По ирония на съдбата той бе уволнен от човек, станал знаменит чрез реалити шоу, в което казва от екрана: "Уволнен си!" 

По същото време от Президентската библиотека "Никсън" в Йорба Линда, Калифорния, припомниха, че Ричард Никсън - единственият подал оставка президент на САЩ в историята, никога не е уволнявал директора на ФБР.

Така бе възстановено доброто име на Никсън, прочул се с "Клането в събота вечер" - уволнението на специалния прокурор Арчибалд Кокс, разследващ аферата "Уотъргейт".

А политиците във Вашингтон бяха дотолкова шокирани, че дори "близнаците" Линдси Греъм и Джон Маккейн - едни от най-големите "ястреби" сред сенаторите републиканци, бяха на различно мнение. Греъм подкрепи уволнението, но Маккейн бе обезпокоен от случилото се.

Драматично бе и завръщането на Коми във Вашингтон. Телевизиите излъчиха ексклузивни видеокадри, на които се вижда как той хвърчи с колата си към летището в Калифорния, а отгоре е следван от хеликоптер.

Телевизиите заснеха как Джеймс Коми се качва на самолета за Вашингтон, научил за уволнението си.

И тъкмо всички заспаха, рано сутринта на другия ден дойде туитът на Тръмп:

"Когато нещата се успокоят, те ще са ми благодарни!"

Нещата обаче не се успокоиха. Във Вашингттон пристигна руският външен министър Сергей Лавров и дори се позабавлява за сметка на американците:

"Той да не е уволнен? Шегувате се", каза той, помолен от журналисти в Държавния департамент да коментира случилото се.

Същевременно говорителят на Белия дом Шон Спайсър отсъстваше в този момент от поста си. Оказа се, че той е бил тогава привикан като моряк от резерва в Пентагона. Любопитното съвпадение обаче породи слухове, че Спайсър е следващият, който ще се раздели с поста си. 

А Русия демонстрира още по-голяма любов към администрацията на Тръмп, продължава Си Ен Ен.

Руското посолство във Вашингтон пусна в туитър снимка на своя посланик и известен шпионин Сергей Кисляк заедно с Тръмп. Съвместната дейност на Кисляк с партньори на Тръмп по целия свят повдигна сериозни въпроси, разследвани сега от редица комисии в Конгреса. Сред тези хора са главният прокурор Джеф Сешънс и президентският зет Джаред Къшнър.

Денят бе изключително любопитен откъм снимки.

Защото след Лавров и Кисляк в Овалния кабинет влезе Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ по времето на Ричард Никсън. Днес той е на над 90 г.

Тръмп разговаря с Хенри Кисинджър. Стопкадър YouTube

И докато във Вашингтон царуваше хаосът, в Москва се случи нещо интересно. Телевизия Си Би Ес успя да разговаря с Путин, докато той играеше хокей.

"Нямаме нищо общо", отговори той на въпрос за драмата с Джеймс Коми.

Докато играеше хокей, Путин заяви, че Русия няма нищо общо с уволнението на шефа на ФБР.

Усмивката му обаче само засили мистерията, отбелязва Си Ен Ен.

Това бяха едни луди 24 часа.