Опозиционните партии в Испания гласуваха за изваждането на останките на диктатора Франсиско Франко от финансирания от държавата мавзолей, предаде Ройтерс.

Решението обаче няма задължителен характер и правителството в Мадрид най-вероятно ще се съпротивлява.

Идеята бе подкрепена от левите и центристките партии. Тя е резултат от нарастващия натиск на различни групи и политици. Те искат мястото, където е погребан Каудильо, да бъде превърнато в мемориал на загиналите и от двете страни в испанската гражданска война от 1936-1939 г.

Гласуването мина със 198 срещу 1 гласа. Въздържаха се 140 депутати, сред които тези от консервативната Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой.

НП отдавна се противопоставя на опитите да бъдат извадени останките на Франко, като изтъква, че това само ще събуди болезнени спомени 4 десетилетия след смъртта му и близо 80 години след края на гражданската война.

Депутатите, гласували за ексхумирането, призоваха да бъдат извадени и десетки хиляди други тела, погребани в Долината на падналите - мавзолея на 50 километра от Мадрид. Много от погребаните там са воювали на страната на победените републиканци и останките им са били преместени в монумента по време на режима на Франко, без да бъде искано съгласието на близките им.

Франко е погребан в Долината на падналите. Над нея се издига 150-метров кръст.

150-метровият кръст в Долината на падналите, изграден от пленени републиканци, се издига над планината Гуадарама.

Долината на падналите е открита лично от Франко през 1959 г. В нея има католическа базилика, в която е погребан Хосе Антонио Примо де Ривера - основателят на фашистката партия "Фаланга". Там често ходят на поклонение крайно десни групи от цяла Испания.

През 2007 г. правителството на управляващата тогава Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) прие Закона за историческата памет. Целта му бе по-голяма почит към жертвите и от двете страни на войната.

Този закон обаче е много труден за прилагане, отбелязва Ройтерс. Особено за страна, където все още много улици и площади носят името на Франко. А Народната партия прекрати държавното финансиране на тази инициатива, след като дойде на власт в края на 2011 г.

Последното гласуване бе организирано от социалистите, които поискаха останките на Франко да бъдат заровени в частно гробище, а Долината на падналите да бъде превърната в информационен център.

Кой е той

Гробът на Франко.

Франсиско Паулино Ерменехилдо Теодуло Франко и Баамонде Салгадо Пардо, както е пълното име на диктатора, управлява от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. Той идва на власт след тригодишна гражданска война, започнала след антиправителствените бунтове. Получава титлата генералисимус. Прякорът му е Ел Каудильо, т.е. Вожда.

Решителна роля за победата на фалангистите изиграва помощта на нацистка Германия и фашистка Италия. Немалък принос за успеха имат и действията на съветските емисари на контролираните от републиканците територии, които устройват там сталински процеси и разстрелват заподозрени изменници. В резултат много хора преминават на страната на фалангистите.

Макар да има елементи на фашизъм, режимът на Франко е доста по-мек. По време на Втората световна война например Испания спасява с помощта на италиански дипломат 5000 евреи в Унгария от депортиране. Испанското участие в тази война е символично - един взвод в блокадата на Ленинград и едно подразделение в Сталинградската битка.

След Втората световна война франкистка Испания поддържа напълно дружески отношения със СССР, България и другите социалистически страни.