Законодателните промени, с които срокът за строителство на Черноморското крайбрежие ще бъде удължен с още три години, предизвикаха остра реакция на опозицията в парламента. Предложенията бяха внесени от депутата от „Обединените патриоти“ Йордан Апостолов и група народни представители, сред които Менда Стоянова и Десислава Танева от ГЕРБ.

Един от първите законопроекти, с които ще се захване НС на първото си заседание следващата сряда, предвижда частни собственици на земеделски земи с променено предназначение по крайбрежието да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича на 24 май т.г.

"Срам е първият законодателен акт на 44-ото Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект", коментира заместник-председателят на БСП Жельо Бойчев. 

Мотивите на вносителите са, че удължаването на срока за застрояване с три години ще овъзмезди стотици дребни собственици и семейства, които се „наказват за това, че не са предприели икономическа активност в период на жестока икономическа криза“. 

"БСП настоява всички граждански и екологични организации да направят внимателен анализ на всички тези обекти и да предизвикаме една обществена дискусия преди обсъждането на този законопроект в пленарна зала", призова Бойчев.

Според природозащитници зад законодателната инициатива се крие не само грижа за интересите на дребните собственици, но и на големи инвеститори като тези на Камчийски пясъци, Карадере, Иракли, Корал и др.

„Изключително показателен е начинът, по който започва работа Народното събрание. БСП ще бъде против това за 24 часа да минават текстове в българския парламент, които уреждат частните въпроси на няколко компании и на няколко лица. Това е в разрез с духа на законодателството, с духа на Конституцията и на онези промени и обещания, с които представителите на десницата залива българските граждани и днес виждаме, че не е останала следа от техните заклинания в полза на обществения интерес“, коментира зам.-председателят на Народното събрание и член на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов. 

Вчера законопроектът беше одобрен единодушно на първо четене от Комисията по земеделие, а днес ресорният министър Румен Порожанов изпрати официална позиция, че подкрепя удължаването на срока за строителство с уговорката, че промените не отговарят на разпоредби от Закона за устройство на територията и Закона за държавната собственост.