Бившият депутат от ДБГ Антони Тренчев коментира пред бТВ причините за своето напускане на партията. Той изтъкна, че в десницата няма готовност за радикална промяна.

"Какво искаме да постигнем? Ако някога ще има някакъв вид обединение - би следвало да има, защото никоя от трите формации не може да постигне нещо". попита Тренчев.

Според него десницата трябва да си даде отговор на следния въпрос: дали ще бъде коректив и партньор, "патерица" на ГЕРБ "априори, завинаги, така щото 20-30 човека да се осигурят с някакви позиции".

"Някои хора са доволни в тази роля. Моята мечта и вярвам, че на не малко хора е дългосрочно тази демократична, дясна общност, тези 300, 500, 700 хил. човека... Ако тази общност иска някога да се прави политика, да пораснем до степен, до която да застрашим хегемонията на ГЕРБ това минава през тежка преоценка, минава през оставане в опозиция след влизане в парламента. Не всички ги възбужда тази мисъл", каза Тренчев.

Той призна, че напускането на ДБГ не е било лесно решение.

"Натрупаха се някои неща през годините. Аз съм човек, който е склонен към компромиси, стига те да са в името на някаква по-висша цел и да не прекрачват фундаментални възгледи, които човек има. Винаги съм бил колективен играч, съобразявал съм се", обясни Тренчев.

Според него към днешна дата трябват бързи смели действия. Мнозинството в партията обаче си представяло "едни по-други темпове". Тренчев смята, че ДБГ е трябвало да напусне управлението още когато антикорупционният закон, внесен от екипа на Меглена Кунева не е бил приет. Той коментира, че не всички в партия са одобрили решението на Кунева да посочи него и Димитър Делчев като свои заместници.

"Ако трябва да се боря и със собствената си партия, това не е моето, нито се сърдя на някого, нито съдя", допълни Тренчев.

Той каза, че не напуска политиката.