Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на „безпрецедентно ниво“, пише в доклад на Европол. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис.

Нанесени бяха щети за десетки милиони. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса.

 Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъждат евентуалните контрамерки.

Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна.

Кибератака, насочена срещу цялата автомобилостроителна компания "Рено", е блокирала производствения процес и във фабриката на "Дачия" в румънския град Миовени, която е част от френската група, съобщава информационният сайт Зиаре.

Няколко часа по-късно официални представители на "Дачия" потвърдиха, че е извършена информационна атака и заявиха, че са взели мерки за предотвратяване на разпространението на проблема. Те уточниха, че е създаден кризисен щаб, който ще оцени ситуацията.

Заводът на "Нисан" в Съдърленд също е бил атакуван като е засегната част от продукцията, съобщи Би Би Си като се позовава на официално съобщение от компанията. От фирмата казаха, че работят за отстраняването на проблема.

Компанията за антивирусна защита Касперски Лабс от своя страна уточни, че Румъния е на девето място сред страните, засегнати от вируса "WannaCry".

Вчера Румънската служба за разузнаване съобщи, че е имало опит за кибератака срещу министерството на външните работи, който бил предотвратен.

Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения също спряха в събота вследствие на световната кибератака, предаде "Франс прес"

Националната здравна служба на Великобритания трябва да вземе мерки след кибер атаката от петък и да ъпгрейдне своите системи, препоръча вътрешният министър на Обединеното кралство Амбър Руд, цитирана от Би Би Си. Според последните данни е имало затруднение във функционирането на 45 организации, част от Националната здравна служба. Липсват данни, че се е бъркало в личните данни на пациентите. В понеделник правителствената комисия Кобра ще има заседание, на което ще се обсъди кибер атаката и мерките, които трябва да се вземат. 90 на сто от болниците, които са част от системата на здравната служба, използват Windows XP. Според експерти това е направило системата по-уязвима за атаките.на хакерите.

"Кибер сигурността е голяма индустрия и ние трябва да направим най-доброто, за да защитим личната информация на хората и функционирането на системите", каза Руд.

Корпорацията "Майкрософт" е пуснала обновяване на операционните системи Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003, стана ясно в събота.