“Радвам се да ви приветствам в Берлин само ден след като встъпихте в длъжност”, заяви тази вечер германската канцлерка Ангела Меркел на съвместна пресконференция в канцлерството с новия френски президент Манюел Макрон.

“За Германия и Франция моментът е исторически”, допълни Макрон.

След като държавният глава на Франция беше посрещнат с военни почести, Меркел и гостът разговаряха над час и половина на четири очи.

И двамата бяха категорични, че ще поддържат близки отношения и ще посветят силите си на единението на Европейския съюз. Берлин и Париж ще дават нови импулси за запазване и надграждане на едно европейско съкровище – мир, разбирателство и благоденствие на континента.

Меркел и Макрон обявиха разработването на нова пътна карта (Road Map) за европейски проекти в целия ЕС, както и в Еврозоната. За целта след парламентарните избори във Франция ще се проведе съвместен френско-германски съвет през юли с участието на ключови министри от двете страни.

“Ние можем да предадем нова динамика на процесите в ЕС. Германия може да е добре само ако и това е така в Европа. А Европа може да е добре единствено с една мощна Франция”, заяви Меркел.

На въпрос дали взаимните отношения могат да бъдат рестартирани и да се достигне такава близост между Франция и Германия, каквато е имало по времето на Дьо Гол и Конрад Аденауер, на Митеран и Кол, на Жискар д’Естен и Хелмут Шмит, отговорът и на двамата беше: "Да!"

Макрон говори и за коренни реформи във Франция. През изминалите 30 години страната му не се е справила с масовата безработица.

"Това ще е сред основните цели на новото френско правителство", заяви Макрон и допълни, че утре ще обяви състава на френския кабинет.

Френският президент отново подчерта, че Франция и Германия ще си сътрудничат тясно, за да спрат похода на популистите в Европа. Това вече се удало на Холандия и Франция.

"Нашите отношения се нуждаят от повече доверие и конкретни резултати. От това зависи и успехът на Европейския съюз", подчерта Макрон и обеща на Меркел: "Аз ще бъда открит, прям и конструктивен партньор."

От своя страна канцлерката обеща на новия си партньор в Париж доверие, приятелство и тясно сътрудничество.

И Меркел, и Макрон обявиха готовност за модернизиране на ЕС и за разумна промяна на договорите.