Германия е свободна да напусне базата "Инджирлик", ще им кажем "Довиждане", обяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

През последните седмици отношенията между Берлин и Анкара се изостриха, след като германски депутати не бяха допуснати до натовската база. От Берлин заплашиха да изтеглят бойците си от "Инджерлик".

В интервю за тв канала NTV Чавушоглу бе категоричен:

"Анкара не се опитва да изнудва Берлин, като не разрешава на германските депутати достъп до „Инджирлик“, където са разположени около 250 военнослужещи от Бундесвера, участващи в мисиите на международната коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Даеш“. Ако искат да напуснат, това зависи от тях. Ние няма да ги молим. Те бяха онези, които искаха да дойдат и ние им помогнахме. Ако искат да си тръгнат, то бихме им казали „Довиждане“.

Министърката на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен обяви вчера, че германските власти търсят алтернатива на базата в Турция и най-вероятно ще преместят войниците си в Йордания. Бундестагът ще гласува в рамките на следващите две седмици дали да бъдат изтеглени самолетите от "Инджирлик".

"Надявам се турското правителство да промени мнението си през следващите дни. В противен случай парламентът няма да остави войниците ни в Турция", коментира германският външен министър Зигмунд Габриел.

За напрежението в отношенията между Берлин и Анкара допринася и масовото даване на политическо убежище в Германия на турски граждани, за които се смята, че са участвали в опита за преврат миналата година срещу Ердоган. Най-малко 400 души с турски дипломатически паспорти или с разрешителни за работа са получили покровителството на Берлин.

"Повече не може да третирате Турция както ви се иска. Приемете ни като приятели, а не се отнасяйте към нас като началници с подчинени", заявява още Чавушоглу.