"Току що уволних ръководителя на ФБР. Той беше луд, наистина побъркан. Бях подложен на изключително силен натиск заради Русия. Сега вече напрежението го няма", споделил Тръмп пред руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк. В "Ню Йорк Таймс" разпространи цитатите, позовавайки са на официален документ от разговора в Белия дом миналата седмица.

Пред руснаците президентът се похвалил, че вече не е обект на разследване.

Вестникът коментира разговора, проведен в Овалния кабинет, като красноречиво потвърждение на твърдението, че повод за уволнението на Коми всъщност е разследването за връзките на Тръмп с Русия.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом отказа коментар по темата. По-рано обаче той беше изразил мнение, че работата на Коми е упражнила "ненужен натиск" върху дипломатическите отношения между американския държавен глава и Русия по въпроси като Сирия, Украйна и "Даеш".

За друг скандал от същия разговор стана ясно в началото на седмицата. Тръмп с лекота разяснил пред Лавров детайли от американските секретни служби за действията им срещу джихадистите в Сирия и по този начин изложил на огромен риск агент, източник на информацията за готовността на "Даеш" да направи бомба в лаптоп и с нея да взриви самолет. Тайната е била споделена на секретните шпионски централи в САЩ от Израел.

След последните разкрития за уволнението на вече бившия директор на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) Джеймс Коми, той се съгласи да даде публични показания пред Конгреса по въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите за държавен глава през 2016 г.

„Надявам се, че показанията на бившия директор Коми ще ни помогнат да намерим отговор на някои от въпросите, които възникнаха след като той беше ненадейно освободен от президента“, заяви вицепредседателят на Комисията по разузнаване към Сената Марк Уорнър.

Изслушването ще се състои след Деня в памет на загиналите във войните, който тази година се пада на 29 май.

На фона на скандалите в САЩ президентът Доналд Тръмп вече е в Саудитска Арабия. Първата спирка от голямото му световно турне. Лидерът на Щатите ще посети Израел, Италия, Ватикана и ще присъства на срещата на най-високо ниво на НАТО в Брюксел, както и на форума на Г-7 в Сицилия.