Американските власти бяха критикувани за изтичането на информацията за самоличността на атентатора от Манчестър. Името на автора на терористичния акт стана известно преди британската полиция официално да го назове и въпреки нежеланието от нейна страна тази информация да стане публично достояние във вторник. Салман Абеди беше идентифициран в медиите, които се позоваваха на американски официални източници, докато в това време службите във Великобритания пазеха пълно мълчание.

Тези разкрития събудиха нови притеснения за теча на информация от администрацията на Доналд Тръмп след като преди две седмици американският президент разкри класифицирана информация, очевидно получена от Израел, на руския външен министър Сергей Лавров по време на среща в Белия дом. Критиците предупредиха, че съюзниците на САЩ няма да са толкова склонни да споделят разузнавателни данни в бъдеще, пише „Гардиън“.

Полицията на Манчестър потвърди, че името е Салман Абеди чак два часа след като то вече беше изтекло в американските медии и при това го направи изключително неохотно. По-рано през деня разследващите органи бяха дали да се разбере, че няма да съобщят името във вторник, защото продължава разследването.

Още в понеделник през нощта кореспондентът на американската АВС написа в туитър: „Водеща теория в Манчестър е, че е самоубиец, който е взривил бомба, това казва висш американски офицер, който е бил брифиран за хода на разследването“.

Информацията, че атентаторът е един и е взривил бомба пак стигна до медиите първо от американски източници рано във вторник сутринта.

Във вторник CBS и NBC побързаха да обявят името на заподозрения, че е се е самовзривил на концерта на Ариана Гранде. Ройтерс, международна организация, която има представителство в Лондон, също публикува името като цитира „три американски официални източника“. И това преди британската полиция да е обявила официално кой е извършителят, отчита "Гардиън".

Видимата липса на дискретност в администрацията на Тръмп може да причини недобства на Лондон и повдига въпроси за бъдещето на сътрудничеството в по-дългосрочен план, смятат от британския вестник.

Според Томас Сандерсън, директор на проекта за транснационални заплахи в Центъра за стратегически и международни изследвания  във Вашингтон, течът може да раздразни Великобритания. 

„Изведнъж се струпват 10 хил. репортери около къщата на атентатора, докато може би полицията иска нещата да се случат по-тихо“, казва той.

Сандерсън говори за лоша преценка и липса на дисциплина в Белия дом. „Израел и Великобритания са може би нашите най-големи източници на разузнавателна информация. Сега те си мислят: “Ще понасяме ли вреди всеки път, когато споделяме?“

Пери Камък, изследовател във фондация „Карнеги за международен мир“ добавя: „Не мисля, че сам по себе си този епизод ще нанесе голяма вреда. Вероятно става дума за лоша комуникация. Но контекстът е, че ние сме насред политическа криза във Вашингтон. Течът на информация от институциите е в безпрецедентни размери.“

Проф. Лорънс Фрийдмън, който е бил член на официалната комисия за войната в Ирак, даде израз на раздразнението във Великобритания. „САЩ изглежда, че пускаха информация миналата нощ до техните медии. Ще се стигне до фаза, в която британските власти няма да споделят“, написа той в туитър.

Фрийдмън, който сега е преподавател в Кингс Колидж в Лондон обяснява разкриването на името с обикновена липса на дисциплина. „Просто да покажат какво знаят“, добави той.

Все пак трябва да се има предвид, че Великобритания получава от САЩ повече информация, отколкото дава, отчита "Гардиън".