„През изминалите 3-4 десетилетия хората в Европа и западния свят  живеят в благоденствие и мир. Световният ред обаче е на кръстопът. Настана важно време за световната общност. Глобализацията сближи света, но все още са налице големи различия и изпитания.“

Това заяви предишният президент на САЩ Барак Обама от трибуната на Бранденбургската врата в Берлин. 44-ият стопанин на Белия дом е специален гост за честванията за 500 години от Реформацията и отдаване почит към делото на Мартин Лутер. Самият Барак Обама е протестант.

Днешният паметен ден преминава под надслова “Да градим демокрацията”.

Кулминацията е събитието пред Бранденбургската врата, на което присъстваха Барак Обама и канцлерката Ангела Меркел. Двамата бяха посрещнати от многохилядното множество с бурни овации и призоваха към човеколюбие и плурализъм.

“Първо guten Tag” , каза “добър ден” на немски Обма и добави на английски: I love Berlin (“Обичам Берлин”), взривявайки вълна от аплодисменти.

Той не скри симпатиите си и към Меркел. По време на управлението му тя е била една от най-любимите му партньорки.

Гостът бил горд с постигнатото като президент, но призна, че един управленец не може да постигне 100% от желаното от самия него. На себе си гледал като на бегач в щафета, пробягал своята отсечка и предал щафетата другиму.

Обама призова към решително противдпоставяне на ксенофобията, национализма и антидемократичните течения в света:

“Най-важното е да застанеш зад ценностите, които за нас са най-важни и да се опълчиш срещу онези, които искат да ги пагазят. Мисля, че това е важна битка, която трябва да спечелим.”

"Обама, ти си берлинчанин" и "Липсваш ни" бяха сред лозунгите, с които бе приветстван доскорошният прпезидент на САЩ.

Обама засегна и бежанската криза. Тя е показала, че световният ред непрестанно трябва да се променя и актуализира.
Меркел го подкрепи, но същевременно посочи, че дилемата е бездната между християнското съчувствие и реалната политика. Не винаги може да се осъществи съчетание между християнското милосърдие и правов ред. Това ще рече, че в Германия не могат да се приемат милиони страдалци от цял свят, а само пристигащите от кризисни райони, където животът им е под сериозна заплаха и то при спазването на цялата процедура по регистрация и проверки. Всички, получили по надлежден ред отказ за убежище, трябва да напуснат Германия.

“Знам, че с позицията си няма да събера симпатии”, посочи Меркел, но допълни, че стотици хиляди ангажирани хора са показали, че в бежанската криза нещо може да се задвижи.

Канцлерката призова и към търпение:

“Не винаги трябва да мислим месеци напред, а години. В историята има и поражения, но трябва да гледаш напред.”

Обама каза:

“Като държавен и правителствен ръководител трябва да демонстрираш съчувствие към бежанци. Налице е обаче и дълг към собстнения ти народ. Да съчетаеш и двете, не винаги е просто.”

Гостът призова да се създават по-добри условия в държавите, от които идват бежанците – да се инвестира в образование и да се вземат мерки срещу промяна на климата, водеща до суша и природни бедствия. Ставало дума не да дадеш на гладния риба, а да го научиш сам да я лови.

По темата религия Обама застъпи позиция, че където има вяра, има и съмнения. Дълбоката религиозност у много американци имала не само положителни страни:

“Проблемът е, че понякога безкромпромисността по въпроси на вярата я пренасяме и в политиката. В една демокрация компромисите са неизбежни.”

Барак Обама подчерта, че в САЩ има място за различни религии. Никой обаче нямал право да налага собствената си истина:

“Всеки от нас съзира само част от истината. Ето защо е важно да се вслушваме и в други мнения. Това е истинската сила на вярата. Мисля, че винаги е добре поне мъничко да се съмняваш.”