Възприемам ги като ненужна провокация. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оцени изказването на президента Владимир Путин от 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия „от македонската земя“.

Не бих ги нарекла гавра, но със сигурност бяха непремерени, бяха провокация“, отговори Захариева пред бТВ.

Вицепремиерът каза още, че България е реагирала както трябва чрез нейното изявление като външен министър - руският посланик имаше среща с премиера, след което имаше обяснение от говорителя на външно министерство в Москва.

Захариева каза, че е доволна от изясняването на Русия по тези „неоспорими исторически факти“.

„Не беше приятно изказването, хубаво е да се основава на исторически факти. Беше на националния празник – най-светлия според мен, не е добре да се правят такива неща“.

Захариева се съгласи, че е добре България и Македония заедно да празнуват общите празници.

„България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония и без това по някои исторически факти имаме остри отношения“.

Екатерина Захариева припомни, че България е първата държава, която призна Македония.

[[nid:54398]]

„Винаги сме подавали ръка и винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Българският интерес е обединена и силна съседна държава“.

Външният министър оцени като уместно предложението на президента Румен Радев да покани Владимир Путин заедно да бъдат патрони на тържествата за 140 години от Освобождението на България на 3 март 2018 година.

„Уместно е – колкото се може повече президенти, колкото се може повече министър-председатели да идват в България“.

Захариева обяви намерение да следва външна политика, при която България се държи със самочувствие и равнопоставено на другите държави.

Отговарящият за съдебната реформа вицепремиер нарече абсурдно писмото на 4 политически сили до Европейската комисия, които по инициатива на бившия правосъден министър Христо Иванов алармираха за начина, по който се избират членовете на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата. Никой няма да дойде да ни я направи отвън. Нещата са в нашите в ръце. Бих призовала да седнем и да довършим нещата, които работихме заедно“.

Захариева няколко пъти питала дали системата за електронно гласуване за членове на ВСС е сигурна и всички членове на Съвета отговаряли положително.

„Нека оставим спокойно съдиите и прокурорите да изберат своите представители“.