Пари и манипулация на официален доклад за специални разузнавателни средства предложили "хора Цветан Василев" на бившия шеф на Софийски градски съд Владимира Янева (в крайна сметка Янева стана първият съдебен шеф от такъв ранг, осъден именно за незаконно разписано СРС, б.р.).

Това се твърди в публикуван от "Биволъ" нов аудиозапис от поредицата "Яневагейт" (оригинала може да чуете тук).

Официалният доклад, който трябвало да бъде представен в Брюксел от шефа на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, можело да бъде редактиран в последния момент, както кажат забележките си участниците в разковора - това щяло да стане от самия Рашков, който „работи за тях“.

Срещу това те - както през цялото време адвокат Момчил Мондешки нарича, явно влияещите зад завесата хора от задкулисието, искали само „отвод на… тази по делото на Иво Дачев“. Не се разбира за кого именно става дума...

В контекста и Мондешки, който се изявява като брокер и трансмисия на скандалната корупционна оферта, казва изречението:

"Страшно много са превзели ключови позиции, страшно много!"

В новия откъс - който съдържа и елеменит от публикувани вече записи, в който се споменава въпросната оферта, Мондешки и Янева говорят насаме и шепнат (затова от "Биволъ" правят уговорката, че са изчиствали записите, б.р.). Ченалова е излязла, за да вземе от шофьора „Краси“ червена папка, измъкната по-рано от кабинета на Янева, защото Мондешки се притеснявал да я остави там.

За да се разбере новият епизод, от "Биволъ" напомнят вече публикуваните разговори на адвокат Мондешки и съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Там бе моментът, от който става ясно, че „Делян“ е говорил с „Бойко“ и с „Главния“, за да спаси Янева от „опраскване“: 

Янева: Тва е спорен въпрос
Мондешки: Значи този, който е за петък не е Борето Сарафов, а Бойко Рашков, аз съм объркал имена. Бойко Рашков в понеделник ще го внася.
Ченалова: Къде ще го внася?
М.М: В Брюксел. Щот ми предложиха да го погледнем и да преценим, кое да не внася и кое да внасяме. Мхм?
В.Я: Мислиш ли, че ще си спазят ангажимента?
М.М: Единственото, за което ме помолиха, е отвод на… тази по делото на Иво Дачев.
Р.Ч: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.
М.М: към В.Я: Дай тва да го обмислим просто и (не се разбира)
Р.Ч: След това Главният ти казва, че няма проблем.
В.Я: към М.М: Добре ще го (не се разбира)
В.Я: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява тва чудо.

В новия фрагмент от разговорите е развита конструкцията: Янева придобива право на редакция на доклада за СРС-та срещу отвод "по това дело"...

Мондешки: Сега, хората на Цветан Василев…
Янева: Няма как да се одобрят синдиците без министъра на финансите.
М.М.: Единствено молят само за отвода по това дело където Иво Дачев се обади.
В.Я.: Ми добре, ще видя какво мога…
М.М.: И в замяна да ти донесат на Бойко Рашков ли, на Боби Сарафов ли, какъв беше де да го знам…
В.Я.: Ми Бойко Рашков е, ама те…
М.М.: Доклада и да кажем кое да махнем.
В.Я.: Как ще стане тва?
М.М.: Има как?
В.Я.: Как ще стане?
М.М.: Работи за тях. Работи за тях! Страшно много са превзели ключови позиции, страшно много.
В.Я.: Как ще стане това при положение, че то е официален доклад? И го праща държавен служител... Той как избирателно ще прати нещо…
М.М.: Бойко Рашков го прави. Бойко Рашков го прави.
В.Я.: Тва според мен е уловка.
М.М.: Каквото са ми казали досега, не са ме подвели. Тва, че ще си платят.
В.Я.: Ами хубаво, това е хубаво.

Темата за плащане на пари срещу услуги в съдебната власт е с продължение. Веднага след офертата за доклада, Мондешки съобщава, че с "пибаджиите" говорил, които били много притеснени и  предложили да събират "някакъв фонд" за спасяването на Янева... Двамата се смеят арогантно и гръмогласно на тази новина.

В публикувани по-рано разговори Мондешки демонстрира близост и с хората на Делян Пеевски. От думите му се разбира, че е бил в ролята на брокер и посредник към синдиците на КТБ.

М.М.: Теб скоро занимаваха ли те с КТБ? Честно ми кажи?

В.Я.: Не, не.

М.М.: И на мене никой не ми говори нищо за КТБ. По едно време искаха много среща със синдиците. Мен ми се беше запалила главата покрай тях, въобще…

В.Я.: Не, единствено Делян последно каза: „Стягай се да водиш синдиците да ги видя!“

М.М.: Да. Мен ме молиха преди да го направят тва, спряха да ме молят.

Появата на „хората на Цветан Василев“, които са в открит конфликт с „Делян“, вече позиционира Мондешки като универсален брокер на влияние в съдебната система. Освен това той получава и информация от ДАНС за разработки срещу магистрати.

Бойко Рашков: Отрепки! Кой е тоя Мондешки? Разнася куфарчета.

Потърсен за коментар, Бойко Рашков заявява пред "Биволъ", че „това са измислици“ (между другото, Рашков настояваше за задълбочаване на проверката по "Яневагейт" и дори ядосано си тръгна от ВСС, който отказа да го изслуша, б.р.). Той обаче явно възприема тезата на Мондешки, лансирана в единственото му интервя пред "Труд" - че тримата са седнали да си измислят, за да влошат доброто име на премиера Борисов, главния прокурор Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и др.: 

"Карате ме да коментирам някакви отрепки, на които не знам какви са им били истинските цели, правейки тия записи и като ги разпоространяват, нямам никаква идея."

Само преди няколко дни адвокатската колегия в Стара Загора не видя нищо укоримо в действията на адв. Мондешки.  Дисциплинарния съд на колегията реши, че той не е уронил престижа на професията. Днес адвокатите, които внесоха искането за дисциплинарка срещу Мондешки трябва да обсъдят дали да обжалват. В такъв случай казусът може да стигне до съда на Висшия адвокатски съд.

Попитан за съществото на твърденията, че има начин да се манипулират данните в официалния доклад на Бюрото за контрол на СРС, Рашков отговори категоричен, че това не е възможно:

"Tова са толкова нелепи неща, че даже не знам доколко си заслужава някой да коментира – каза той видимо раздразнен –  Защото докладът, както и сега, готов е и след 3 дена ще бъде в парламента. Оттам натакък няма никаква корекция, защото тука става дума за цифрови данни. Цифровите данни са обобщени по силата на закона. Те не са, да кажем, еди кой си е подлушван, еди кой си не е подлушван. Има обобщени данни – колко са наблюдаваните лица, колко са били предходната година, колко са сега, каква е тенденцията, колко са оперативните способи. И ние тия данни, които сме ги събрали от институциите, те се събират, освен това и от парламентарната комисия, която наблюдава тази дейност."

Според Рашков „треторазрядният адвокат“ Мондешки няма никакви лостове да влияе на изготвянето на доклада и на неговата редакция и просто си придава важност. В разговорите му с Янева обаче има някои детайли, които не могат да се обяснят само с измислен сценарий за компромати.

Такъв факт е писмото на 20 председатели на окръжни съдилища до ВСС срещу правомощията на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. След среща в гр. Хисаря те алармират Висшия съдебен съвет, че тези правомощия накърнявали независимостта на съдебната власт, противоречали на Конституцията и на някои от текстовете на Закона за СРС. Сред подписалите това становище са председатели или заместник-председатели на окръжни съдилища в Пловдив, Бургас, Хасково, Велико Търново, Благоевград, Враца, Ямбол, Плевен, София, Варна, Видин, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Силистра, Смолян, Добрич, Перник, както и на СГС и на Спецсъда.

В хода на разговорите #Яневагейт адвоката Мондешки съобщава на съдия Янева, че „съдиите от 8 станаха 20“. Записите на разговори между Румяна Ченалова, Владимира Янева и Момчил Мондешки са документирани месеци преди въпросните 20 съдии да внесат своето становище срещу Бюрото пред ВСС. Това е силно доказателство, че разговорите са автентични и отразяват взаимоотношения между реални лица и реални събития, противно на тезата, изложена от Мондешки пред в. Труд. 

В разговорите #Яневагейт става дума и за „подслушване на посолства“, което беше потвърдено в доклад на Бюрото за контрол на СРС. Подслушването на дипломати стана обект на проверка от ДАНС в началото на 2016 г., а преди два месеца шефът на СГС Калоян Топалов публикува отделен доклад на градския съд за сериозни нарушения в разрешаването на СРС. В доклада се казва, че 52 пъти съдът е разрешил подслушване и следене на лица, които се ползват с дипломатически имунитет – пише в. Капитал. Топалов е изпратил доклада в прокуратурата.

Същата тази прокуратура обаче упорито отказва да се занимава с данните от #Яневагейт. Въпреки двукратните призиви на Европейската комисия да бъде направена подробна и задълбочена проверка на твърденията в разговорите на съдийките, преписката водена от прокурор Димитър Петров от СГП беше прекратена. 

"От публикуваните през 2015 и 2016 г. записи излязоха данни, които уличават главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Борисов и членове на ВСС в търговия с влияние и злоупотреба с власт. Вече са налице и твърдения, че има възможност за манипулация на официален доклад, на който се базира Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) на Европейската комисия. Дали тази възможност е реална или е измислица на Мондешки, няма как да се установи без независима и обективна проверка. И тук отново влизаме в казус от „Параграф 22“, защото такава проверка няма как да бъде извършена, докато Сотир Цацаров е на поста главен прокурор", обобщават от "Биволъ".