„От 30 май 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно официално посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Г-н Цацаров е придружаван от заместника си и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова”, съобщи тази сутрин сайтът на прокуратурата.

Посещението било в рамките на подписаното между двете прокуратури Споразумение за сътрудничество през 2015 г. Документът предвижда взаимопомощ по наказателни дела, свързани с тероризъм, и оказване на помощ за връщане на корупционни активи от чужбина, припомня държавното обвинение.

Юрий Чайка е главен прокурор на Руската федерация от 2006 година, два пъти е преназначаван на поста. Започва кариерата си като следовател в Иркутска област, от 1984 до 1990 година работи в Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Бил е заместник главен прокурор и министър на правосъдието.

През 2015 година Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални публикува доклад, който обвини Чайка и близките му, че прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната. Докладът съдържаше и снимки на луксозни имоти на семейството на Юрий Чайка.

През миналата година Юрий Чайка стана „кръстник” и на песен на скандалните пънкарки „Пуси райът”. Те криткуваха беззаконията в Русия и, провокирани от разследването на Навални, нарекоха песента си „Чайка”.

В Русия българският главен прокурор отива за обсъждане на мерки срещу терористични заплахи, идентифициране и наказателно преследване на т.нар. „чуждестранни бойци” и противодействие на дейността на организирани престъпни групи, допълва прокуратурата.