Изпълнител на поръчките на Путин за политическа разправа с противниците му.

Така най-кратко характеризира руската опизиция генералният прокурор на страната Юрий Чайка, при когото на посещение днес замина българският обвинител номер 1 Сотир Цацаров.

Юрий Яковлевич Чайка бе министър на правосъдието на Русия в периода 1999-2006 г. Той лично наблюдаваше процеса срещу Михаил Ходорковски - най-богатия по онова време руснак и най-заклет противник на Путин. Делото трая рекордно кратките два месеца, обвиняемият набързо получи 10 години трудова колония.

А Чайка стана главен прокурор. Твърди се, че процесът срещу Ходорковски е изиграл ключова роля за издигането му. Главният прокурор на Русия се избира по предложение на президента от Съвета на федерациите, горната камара на парламента.

Днес Чайка е на 66 години. Той е на работа в правоохранителните органи още от 1979 г. За известно време е и на партийна работа в родната си Иркутска област в Сибир.

По-късно става последователно зам. главен и главен областен прокурор. За да стигне до поста пръв руски обвинител. В момента кара трети мандат.

Като главен прокурор Чайка претворява в дела политиката на Путин и е готов винаги да заведе дело срещу някой негов противник.

В началото на 2012 г. в интервю за "Российская газета" Чайка се изказа за протестните шествия на руската опозиция заради фалшифицираните според нея избори през декември 2011 г.

"Пари за всичко това често постъпват от източници, намиращи се извън пределите на Русия", каза той.

На 1 декември 2015 г. Фондът за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални публикува доклад, който обвини главния прокурор Чайка и близките му, че прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната.

Докладът съдържаше и снимки на луксозни имоти на семейството на Юрий Чайка.

Големият му син - Артьом, се оказа собственик на луксозен хотел на гръцкия полуостров Халкидики, в чийто ремонт вложил между 25 и 29 милиона евро.

Игор - малкият син на главния прокурор, също е милионер. Той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с батко си Артьом контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Фондът на Навални установи също, че Артьом Чайка постоянно пребивава в Швейцария. И обитава половината от голяма къща, на чийто вход е изписана неговата фамилия.

Самият Юрий Чайка нарече долада поръчков, а твърденията - лъжливи. И че тази кампания също е платена. Но не уточни от кого, нито откъде идат парите.