Холандия ратифицира днес споразумението за асоцииране и свободна търговия между Европейския съюз и Украйна, отстранявайки последната пречка то да влезе в сила. 

Вотът в холандския Сенат слага край на драмата, започнала преди година, когато гражданите на Ниските земи гласуваха в консултативен референдум против ратификацията.

Сенаторите обаче днес се обявиха с две трети от гласовете за нея, като против бяха крайнолевите и крайнодесните.

Холандия беше единствената от 28-те членки на ЕС, която не беше ратифицирала споразумението от 2014 година, за което украинците платиха с анексията на Крим от Русия и подклаждания от нея сепаратистки бунт в Донбас.

Двете камари на холандския парламент бяха ратифицирали споразумението преди две години, но през есента на 2015 година граждани използваха свое право да поискат консултативен референдум за него.

Той се проведе на през април 2016 година и 61,1 на сто от бюлетините бяха "против" при избирателна активност 32,2 на сто.

По искане на холандския министър-председател Марк Рюте през декември 2016 година държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха декларация, че споразумението не гарантира приемане на Украйна в ЕС и не задължава Холандия да ѝ оказва военна помощ.

Рюте се нуждаеше от това тълкувание, за да отклони обвинения, че игнорирал народния вот, макар законът да му позволяваше да го направи.

Досега споразумението се прилагаше частично и временно, главно в политическата си част. След днешната ратификация то ще може да влезе в сила изцяло.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства гласуването на холандските сенатори:

"Днешният вот в холандския сенат праща важен сигнал от Холандия и целия Европейски съюз на нашите украински приятели: Мястото на Украйна е в Европа". 

Преди година той беше предупредил, че окончателно холандско "не" би предизвикало "континентална криза".