С година закъснение Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува днес единодушно началото на процедура за избор на нов генерален директор на БНТ.

На заседанието днес бяха София Владимирова, Иво Атанасов, Мария Стоянова и Бетина Жотева, отсъстваше само номинацията на БДЦ Розита Еленова.

Мандатът на сегашната шефка на националната телевизия Вяра Анкова изтече на 1 август 2016 г., като още два месеца по-рано се очакваше да бъде обявен конкурсът за неин наследник. Малко преди това обаче парламентарното мнозинство в мандата "Борисов 2" промени Закона за радиото и телевизията, така че да създадат възможност да се удължават безсрочно мандатите на директорите на БНТ и БНР. Това позволи на СЕМ да бави и отменя процедури, а Анкова, която не може да се кандидатира отново, защото вече е изкарала два мандата на поста, да поостане.

Кандидатите за нов директор на БНТ ще могат да подават документите си до 30 юни, а изслушването на концепциите им ще е на 31 юли и 1 август. Изборът кой ще оглави националната телевизия трябва да бъде направен на 2 август.