Зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви, че ДПС и БНБ са искали КТБ да бъде одържавена. Цонев коментира пред Нова тв казуса със стенограмата от срещата при президента Росен Плевнелиев през 2014 г., посветена на спасяването на КТБ. Според него от БСП обаче били против идеята за одържавяване.

"Искахме да спасим парите на хората по един европейски начин. Като Португалия, като Европейската комисия. Това бе целта ни. Но от БСП ни провалиха", обясни Цонев.

Той разказа, че имало две срещи при президента за банковата система - на 29 юни и на 14 юли.

"Първата бе по-­важна. Защото в петък банките затвориха с 850 милиона изтеглени пари. Атаката бе криминална, което се доказа по­-късно. Най-­сериозна бе атаката срещу Първа инвестиционна банка. Казвам името, защото там намериха ресурс да покрият толкова тегления. Те се справиха", обясни Цонев.

Според него опитът за атака е доказан от службите.

"КТБ нямаше този ликвиден ресурс и заради това тръгна към фалита. Там се разискваха много варианти. На 29-и на обяд въпросът бе решен, след като търговските банки дадоха заем на правителството от 2,5 милиарда в държавни ценни книжа", обясни Цонев.

Банките искали ликвидна подкрепа, за да отворят в понеделник. БНБ обаче не може да финансира търговските банки заради валутния борд и това трябвало да бъде направено от правителството.

"Затова кабинетът подготви вземането на краткосрочен заем, с който да финансира банките", разказа Цонев.

Според него на тази среща Бойко Борисов е искал оставката на финансовия министър Петър Чобанов, а президентът Плевнелиев и Лютви Местан, тогава лидер на ДПС, са настоявали за дата на предсрочни избори. Към този момент ДПС вече се бе обявило за предсрочни избори. Цонев поясни, че с БСП са били "партньори в развод".

"Борисов искаше оставки от правителството, за да го завърже като виновно за банковата криза. Той искаше оставката на Петър Чобанов. В същото време Плевнелиев и Лютви Местан опитваха да има резолюция за датата на оставката на правителството и за предсрочни избори", обясни Цонев.

Депутатът от ДПС Делян Певски не бил участвал в тези разговори. Цонев повтори, че Пеевски не е имал кредити в КТБ.