Четвъртфиналистката на "Ролан Гарос" за миналата година Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг след загуба от 6-ата в света и пета в схемата Елина Свитолина (Украйна) - 6:3, 3:6, 2:6.

Така на Откритото първенство на Франция от българите остава само Григор Димитров.

По-високата класа на Свитолина си каза думата, въпреки че Цвети измъкна първия сет. 22-годишната украинка е считана за фаворитка да спечели титлата в Париж заради липсата на Серина Уилямс и Мария Шарапова и отпадането на Ангелик Кербер още на старта.

Тя се представя много силно от началото на годината, като спечели четири турнира, два от които на клей. Тези успехи я изстреляха на шесто място в женската ранглиста. Двете с Пиронкова не бяха играли една срещу друга до момента.

Мачът започна добре за Цвети, която се справяше добре с мощните удари на Свитолина от крайната линия.

Тя записа пробив за 4:3, затвърди с 5:3, а след това направи още един брейк срещу доста изнервената в този момент украинка - 6:3 и 1:0 в сетовете за българката.

Втората част започна със сервис гейм на Пиронкова, пробит от Свитолина, която прекъсна серията на първата ни ракета от три последователни гейма. Цвети върна пробива още в следващия гейм. Последва още една размяна в същия ред.

Мощната Елина Свитолина записа петия пореден брейк в сета и общо 6-и, ако броим и първата част, за 3:2, последва затвърждаване за 4:2.Пловдивчанката върна част от изоставането - 3:4, но украинката доминираше до края и стигна до 1:1 след 6:3.

В третия сет 6-ата в света поведе с 3:0. Личеше, че Пиронкова все по-малко вярва в положително развитие. Тя намери сили да намали за 1:3, след което на свой ред смути подаването на противничката си - 2:3. Още в следващия гейм обаче Свитолина я проби отново - 4:2. И до края на мача беше убедителна за 6:2 и 2:1.

Така Цветана Пиронкова си тръгва от френската столица със 70 точки за световната ранглиста и 70 000 евро.