Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Документите ще им бъдат връщани, когато водачите си изплатят задължението към държавата. Това е една от мерките, които МВР ще предложи за справяне с несъбираемостта на глобите. Мярката е и част от борбата с войната по пътищата.

"На някои места тези мерки вече се прилагат", каза главният секретар на МВР Младен Маринов на среща в МВР, посветена на пътната безопасност.

Той разказа за случай във Велико Търново, където при проверка на пътя е хванат шофьор, който имал задължения към държавата от 11 хил. лв. заради пътни глоби.

Друга идея е административните услуги на гражданите да се обвържат с плащането на пътните им глоби. Маринов обясни, че със системата в новите автомобили на МВР катаджиите могат да издават наказателно постановление веднага, на място, без да се издирва шофьорът, за да му се връчи постановлението.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че активизирането на изпълнителната власт по темата не е пи ар кампания. Целта на вътрешното министерство е до 2020 г. жертвите след пътнотранспортни произшествия да намалеят до 500 души годишно, "ако може и без николко", обясни министърът.

От началото на годината загиналите пир катастрофи са 219 души.

Началникът на Пътна полиция Бойко Райновски пък заяви, че след последните изменения в Закона за движение по пътищата КАТ е свалил над 2500 регистрационни табели заради най-тежките нарушения на пътя - шофиране след алкохол, наркотици или от неправоспособен водач.

От МВР признаха и за друг проблем, Пътна полиция е без камери в колите, след като автопаркът беше подменен. Камерите в новите автомобили не могат да снимат заради стъклата на колите. Затова се обмисля вариант камерите да се сложат на поставки извън колите. Министърът каза, че е разпоредил проверка кой не си е свършил работата при проверката на техническата спецификация на новите коли за Пътна полиция.