ГЕРБ ще се бори с шофьорите без книжки, пияните и дрогираните зад волана с отнемане на регистрацията на автомобила, който са управлявали, дори да е чужд. Срокът, в който може да ви свалят табелите, е от 6 месеца до 1 година. Поправките в Закона за движение по пътищата днес бяха внесени от депутатите от партията начело с председателя им Цветан Цветанов.

Най-голяма е промяната при следното - ако собственик на автомобил предостави возилото на лице без шофьорски права, то самият собственик остава без кола за посочения срок - от 6 месеца до 1 година. Същото е наказанието и ако самият собственик шофира с алкохол в кръвта над 0,5 промила или след употребата на наркотици и същото е, ако откаже да се подложи на кръвно изследване за алкохол и опиати.

При предоставяне на автомобил на лице, употребило алкохол, упойващи вещества и пр., спирането от движение си остава 1 месец.

Прокламираната мярка не е чак толкова нова. В момента при предоставяне на кола на човек без книжка или на лице, което е употребило алкохол, санкцията за собственика също е спиране на автомобила от движение, но само за 1 месец.

 "Статистиката сочи, че от 21 януари т. г. до днешна дата са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива. Само в 10% от случаите водачите са и собственици на МПС", обясни депутатът от ГЕРБ Павел Христов поисканата промяна и драстичното завишение на наказанията. 

Вносителите не казаха какъв е бил ефектът от по-кратките наказания до момента и дали този вид санкция има превантивен ефект. Подобни данни няма и в мотивите към законопроекта. 

Втората промяна, която искат от ГЕРБ, е да бъдат премахнати табелите по пътя, които указват къде има камери за контрол на скоростта. Тази мярка преди дни обяви премиерът Бойко Борисов, а сега депутатите му я материализират в законопроект. Обяснението е, че когато са предупредени, шофьорите често спазват ограниченията само "за пред камерата".

Ще има и промени в прословутата напълно остаряла Наредба № 30 на МЗ за това как се установява дали шофьор е употребил алкохол или наркотици. Ще отпадне изискването кръвните проби да се вземат само от лекар, тъй като често това е основание за обжалване на актовете в съда - най-често проби се вземат от медицинска сестра.

Второ - веществото, с което по наредба трябва да се третира мястото, от което се взема кръв, се е оказало забранено от 15 години. Не стана ясно защо 15 години на никого не му е направило впечатление разминаването.

В наредбата ще бъдат добавени и нови видове наркотични вещества.