Лидерите на Европейския съюз и Китай намериха днес общ език по въпросите на климата, но запазиха различията си по търговията и инвестициите.

Китайският министър-предсетадел Ли Къцян и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер единодушно изразиха разочарование от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и си обещаха да работят заедно за неговото прилагане.

„Днес ние засилваме сътрудничеството си с Китай по климатичните промени“, каза Туск на пресконференция с Ли и Юнкер след срещата. „Което означава, че ЕС и Китай демонстрираха  солидарността си с бъдещите поколения и отговорността си за цялата планета“.

„Убедени сме, че вчерашното решение на САЩ да напуснат Парижкото споразумение е голяма грешка, по-голяма от нератифицирането на протокола от Киото“, каза Туск, визирайки предишното световно споразумение за намаляване на вредните емисии.

По думите му борбата за опазване на климата „ще продължи „със или без САЩ“.

„Обаче силните трансатлантически връзки са много по-трайни и много по-важни от последните печални решения на новата администрация“, каза той.

„За мене това беше най-обещаващата среща на върха между ЕС и Китай в нашата история“, каза Туск.

 „Има промени в международното положение, увеличаваща се несигурност и дестабилизиращи фактори“, каза Ли. „В тези обстоятелства е важно отношенията на ЕС и Китай да станат по-стабилни. Стабилните отношения между ЕС и Китай могат да се противопоставят на несигурностите в този свят“.

„Китай и ЕС са на една позиция за това, че трябват международни решения“, каза Юнкер на европейско-китайски бизнесфорум преди срещата. „Никъде това не е толкова важно колкото в лидерството на световния преход към чиста енергия и пълното прилагане, без нюанси, на Парижкото споразумение за климата“.

В изказванията си пред бизнесмените Юнкер подчерта безпокойствата на Европа от ограниченията за европейските инвеститори в Китай и свръхкапацитетите и дъмпинга му в сектори като металургията.

Ли се оплака от китайския дефицит с Европа в сферата на услугите и защитните ѝ мерки, които според него са препятствие пред свободната конкуренция.

Общият двустранен стокообмен между ЕС и Китай е 1,5 милиарда евро на ден, 10 милиона китайци посещават ЕС всеки ден. Днес Китай е най-важната инвестиционна дестинация за европейските компании, каза Юнкер.

През 2014 година на ЕС се падат 16 на сто от всички преки чуждестранни инвестиции в Китай, докато Китай дава по-малко 5 на сто от преките чужди инвестиции в ЕС.

През 2016 г. обаче китайските инвестиции в ЕС са нараснали със 77 на сто на годишна база и китайските компании са похарчили пет пъти повече в придобивания на европейски активи отколкото европейските компании в Китай, каза Юнкер. През същата година капиталовите потоци от ЕС към Китай са намалели почти с една четвърт. Т.е. през миналата година ЕС е инвестирал в Китай по-малко от 3 на сто от това, което е инвестирал за същото време в САЩ, добави той.

Ли подчерта, че китайските туристи в Европа са неколкократно повече от европейските в Китай.

„Ние ги насърчаваме да консумират, да харчат тук... така че трябва да се успокоим и да помислим как да гарантираме свободната търговия и да приложим справедливата търговия. И трябва да спазваме правилата, особено многостранните правила“, каза той, визирайки правилата на Международната търговска организация. „Можем да разговаряме, вместо да се борим един с друг“.

Ли отхвърли обвиненията, че Китай ограничава пазарния достъп на европейските компании, като посочи, че тези обвинения са несъвместими с числата за растежа на европейските инвестиции в страната му. Макар и малки като пазарен дял, те бележат значителен ръст, каза той. Китай може да е още ниско в световните класации на бизнес средата, но според последния доклад на Световната банка той се е придвижил с 13 места нагоре, каза Ли.

„Ако всяка година подобряваме с 5 на сто бизнес средата, можете да си представите какви възможности това отваря за света“, каза той.

„Китай е доволен от представянето на икономиката си... Всяка година се създават по 13 милиона нови работни места. Само това число трябва да ви накара да се замислите“.

Безработните в ЕС през март бяха 21 милиона, а в еврозоната – 13 милиона.

„За да поддържа икономика от мащаба на китайската растеж от над 6 на сто в продължение на няколко години, се нуждаем от повече отвореност и трябва да работим с ЕС", каза Ли.