ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Незабавна оставка на правителството още днес, извъртане на "въртележката" между парламентарните партии за съставяне на кабинет до края на седмицата и назначаване на служебно правителство на 6 юли.

Това поиска Реформаторският блок (РБ) ден след консултациите при президента Росен Плевнелиев, на които бе решено парламентът да бъде разпуснат на 6 август, тогава да се назначи служебен кабинет, а изборите да са 2 месеца по-късно - на 5 октомври.

От РБ предлагат парламентът да се разпусне на 6 август и предсрочният вот да е на 5 октомври, както беше решено вчера. Това обаче означава, че служебният кабинет би трябвало да работи 3 месеца, а това е недопустимо по Конституция. 

От днешното предложение на РБ излиза, че служебният кабинет би трябвало да работи с настоящото 42-ро НС до разпускането му през август, като според зам.-шефа на ДСБ Петър Москов такъв прецедент вече е имало при правителството на Стефан Софиянски.

Според реформаторите липсата на незабавна оставка на кабинета е единственият генератор на нестабилност. Все пак десните похвалиха поведението на политическите сили на вчерашните консултации при президента, тъй като обективнстта го изисквала. Преди това БСП и ДПС се били скрили, ГЕРБ имали леко екпсресивно поведение, а лидерът на "България без цензура" Николай Бареков давал екстравагантни предложения кой да е служебният премиер.

Реформаторите настояват за законодателни промени в Изборния кодекс, като се обявиха за машинно гласуване, активна регистрация и изчистване на избирателните списъци от мъртви души. Те искат още незабавни промени в енергийни закони, НК, както и в други нормативни актове, с които да се минимизира възможността за стартиране на наказателни процедури срещу България от страна на ЕК. Обявиха се и за промяна на Конституцията, но отказаха да разкрият повече подробности за законодателните си инициативи.

Според Мартин Димитров един служебен кабинет може да постигне небивали успехи още от първия ден на назначаването си. Първо - понеже щял да получи кредит на доверие от ЕК, комисията щяла да размрази спрените фондове. Второ - служебното правителство щяло да привлече стратегически инвеститор за КТБ и да доведе до още по-голяма стабилност на банковата система.

Временният кабинет щял да приключи и със споразумеднието с ЕК за еврофондовете до 2020 г., както и да сложи ред в енергетиката.

Найден Зеленогорски също открои необходимостта от незабавна оставка на кабинета още днес, тъй като по сведения на реформаторите правителството на Пламен Орешарски вече подписвало обществени поръчки и концесии за милиони левове. Затова и десните се обявиха за мораториум на всякакви сделки, които генерират големи финансови потоци.

По думите му правителството правело "множество ужасяващи неща, които се случват в последния момент". Москов пък обобщи - "Оставането на това правителство без оставка по същество е държавен преврат".

По отношение на консултациите между политическите сили за бъдещият български еврокомисар Москов посочи:

"Ние като Реформаторски блок заставаме зад Меглена Кунева".

После пък Зеленогорски уточни, че изговореното от колегата му е лично негова идея, като реформатгорите все още нямали съгласието нито на Кунева, нито това е било обсъждано в разширен състав. Зеленогорски изрази още позицията на десните, че първо трябвало да се изработят критерии и после да се търси консенсусна фигура.

Десните се обявиха още против всякаква намеса на МВФ, както и теглене на заеми за гарантиране на стабилността на банковата система и посочиха, че самият факт, че ЕК обяви подкрепа с 3,3 млрд. лв. говори за това, че банковата ни система е достатъчно стабилна, а действията на Брюксел са само за да покажат, че държавата не е сама в тази изкуствено създадена криза.