Дюните се унищожават и от незаконно строителство, но и от безразборно полагане на каравани и палатки върху тях. Това смята министърката на туризма Николина Ангелкова пред БНР.

Тя съобщи, че законите за устройство на черноморското крайбрежие и за туризма ще бъдат внесени през есента в парламента.

Изключително важно е да финализираме групирането на плажовете, така че очаквам до септември закона за устройството на Черноморското крайбрежие да бъде внесен в Министерския съвет, а след това и в Народното събрание, каза Ангелкова.

Според нея тези туристи, които искат да къмпингуват, трябва да го правят на определените за това места, където има ток, вода и тоалетна. Това е било желанието на кметовете на населени места, на чиято територия има атрактивни местности. Трябва да има ред и правила, тонове боклуци се изсипват на тези плажове, аргументира се Ангелкова.

 

Министърката прогнозира да има отново проблеми на "Корал", Иракли и Карадере. "Знаете, че там има хора, които непрекъснато разполагат незаконно своите палатки, тонове боклуци...", разясни тя. Когато направили проверка с РИОСВ и кмета на Царево на къмпинг "Корал", открили, че "там няма вода, няма ток, трябва да се изгради инфраструктура, за да има достъп и до тоалетна".

Взети са нужните мерки, за да се осигури безопасността на всички туристи по морето, твърди още министърката. Затова има командировани полицаи и на Север, и на Юг . по цялото Черноморие.