Японският парламент е приел исторически закон, позволяващ на император Акихито да стане първият монарх, който да абдикира от 200 години насам, предаде Си Ен Ен. 

Акихито, който е на 83 години, е с разклатено здраве и претърпя операция на сърцето, както и лечение за рак на простатата. Традицията не позволяваше на императора да напусне трона въпреки здравословните проблеми, които могат да попречат на изпълнението на задълженията му.

Вековният японски закон постановява, че императори не могат да напуснат поста си, но еднократният законопроект позволява на 83-годишния Акихито да предаде властта на най-големия си син принц Нарухито (само на 57 г.). Законът е изключение и ще бъде в сила само три години. Следващите императори няма да могат да абдикират.

"Абдидацията ще се състои за пръв път от 200 години. Това още веднъж ми напомня колко важни са някои въпроси за основите на нашата страна, нейната дълга история и нейното бъдеще", заяви премиерът Шинцо Абе след гласуването.

Правителството трябва да се справи и с проблемите при наследяването на трона. По закон само мъжките наследници могат да вземат властта. Жените напускат семейството след брака и трябва да се откажат от привилегиите си, ако се омъжат за някой от "простолюдието". 

Императорското семейство на Акихито се състои от 19 души, като 14 от тях са жени. Парламентът е изправен пред проблема как да се справи с недостига на мъжки наследници на трона.

Мъжката наследствена линия в Япония не е прекъсвана през последните 14 века, показват хрониките на страната. А последният император, който е абдикирал от трона, е  Кокаку през 1817 г. в по-късната част на периода Едо.