Български военен хеликоптер AS „Пантер“ – 565 MB падна в Черно море по време на тактическо учение, съобщи Министерство на отбраната. 

Пострадали са тримата членове на екипажа. По първоначална информация един от тях е с опасност за живота, а другите двама са с по-леки травми.

Инцидентът е станал около 12.30 часа днес на 7 мили източно от устието на река Камчия при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“. 

Предприети са незабавни спасителни действия, при които членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата. 

При първоначалния медицински преглед е установено, че командирът капитан Георги Анастасов е тежко пострадал с опасност за живота, а останалите двама – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов - са адекватни.

Пострадалите военнослужещи са транспортирани и настанени във Военната болница във Варна. По случая се води разследване, допълват от военното министерство. 

Според специалистите "Пантер" са най-добрите хеликоптери, с които една армия може да разполага.

Те имат торпедни системи и 20-милиметрово оръдие. С едно зареждане могат да прелетят 150 мили.

Такива на въоръжение има във Великобритания, САЩ, Израел и Франция. Освен за нуждите на армията, машините могат да се ползват и за спасителни операции по море и суша. 

Военноморските сили на България разполагат с три такива хеликоптера, всеки от който струва 20 млн. евро.