Бойко Борисов каза днес, че стенограмата за КТБ е „в негова услуга“, но директно обвини президента Румен Радев, че си е направил евтин пиар с обнародването й.

Освен това министър-председателят се зарече, че оттук нататък Консултативният съвет за национална сигурност губел своя смисъл заради падането на секретността.

"Оттук нататък аз ще участвам на КСНС, само ако медиите са вътре. В най-лошия случай – ако се извади монитор долу, както във ВСС: вие да присъствате и да го гледате - закани се Борисов. - Иначе няма да допусна след година, две или три да ме скарат с някоя съседна държава, ако сме изказали свои опасения, съображения или каквото и да било... И някой реши да си направи евтин пиар“, каза Борисов.

Той определи, че КСНС е бил "единственото място, където управляващи, опозиция, служби", т. е. - отговорните хора в държавта, спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема.

"Ако след това ще ми държат гарез за всяка дума или ще става ясна след 2-3 години, не виждам никакъв смисъл да се прави без медии."

Той повтори условието си "да се предава 100% по телевизията“ и натърти направо - "всички стенограми да ги разсекретят", а ако може пък той да обнародва постановлението за покупката на изтребителите "Грипен", "за да видите каква глупост е“.

„Отново заварихме едно секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението на предишното правителство за „Уестингхаус“. А то е, че се взима решение по-късно, следващите да вземат решение да купят грипените. Ми, като не взимате решение, не го взимайте и не ни препоръчвайте“, върна си го Борисов на Радев.

Той опонира на Радев и че единствено „неговият шеф, ментор или как се казва там – г-жа Нинова“ не е подкрепила 2-та процента повишаване на разходите за въоръжаване.

"Ако и аз подкрепя нейната теза, ще излезем от КСНС с тежък конфрикт между двете институции."

След което каза, че е добронамерен и преля темата към излезлите снимки на съветника на президента Пламен Узунов, който се е снимал като Хитлер.

Борисов драматично напомни как тях са ги "тричали" заради подобни назначения на "патриотите".

"На вчерашното интервю президентът отговори ли за неговия министър на вътрешните работи, а сега съветник по сигурността, където би трябвало ДАНС да отиде – че се е направил на Хитлер", продължи премиерът по повод на зададения му въпрос на парламентарен контрол вчера за назначенията на „патриотите“.

Той припомни, че навремето в рамките на работния ден е уволнил въпросния зам.-министър (на МРРБ, б.р.), който „беше свестно момче“. И сега очаква указ за освобождаване на Узунов.

- Това питаха ли го – обърна се Борисов днес към събраните репортери по повод вчерашното интервю на Радев пред бТВ.

- ... Не – чу се след неловко мълчание свенлив отговор от журналистка...

- А – не?! Е, що!? Вие 10 дена ни съсипахте за тази снимка! Вие ни разкатахте - каза с жар премиерът. - Когато хвърляш камъни в стъклената си къща, все някога ще се счупи и твоето прозорче. С какво заслужихме ние да ни тричат по този начин – виновни за почти всичко."

"Много желание има за власт – по-добре тая, която я имаме, да я упражняваме добре", коментира министър-председателят и идеята на Радев разузнаването да мине към държавния глава.

Борисов инспектира днес метростанцията при бул. „Патриарх Евтимий. Той благодари на Европейската комисия, която е установила „колко добре работи екипът“ и е отпуснала нови над 200 млн. за софийското метро. Така бруто над 800 млн. лв. отиват за третия метродиаметър.

Ще имаме най-модерните станции, най-модерните влакове, а GPS-ите следят с точност до 50 см движението и разписанието на мотрисите, похвали се още премиерът.