Най-малко 30 американски сенатори и още 166 депутати от Камарата на представителите съдят президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Според народните избраници фирми на държавния глава получават пари от чужди правителства в нарушение на конституцията на Щатите.

"Президентът Тръмп е в конфликт на интереси по отношение на най-малко 25 страни и изглежда, че използва президентския си пост, за да увеличи печалбите си", заяви конгресменът Джон Кониърс.

Белият дом все още не е коментирал поредния скандал, а се ограничи единствено до съобщение, в което се казва, че Тръмп не е нарушил конституцията.

От организацията "Тръмп" заявиха, че ще даряват приходите от клиенти, представляващи чужди правителства, на американското финансово министерство, но няма да разкриват самоличността им.

В исковата молба е посочено, че Тръмп не е потърсил одобрението на Конгреса за нито едно от плащанията, които чужди правителства са направили към стотиците му бизнеси, откакто е встъпил в длъжност през януари, въпреки че конституцията го задължава да го стори. А това е нарушение на закона. Американските държавни служители няма право да получават плащания или подаръци от чужди правителства освен в случаите, когато са потърсили и получили разрешение от Конгреса.

Министерството на правосъдието също отказа коментар.

Генералните прокурори на щата Мериленд и на Федералния окръг Колумбия, в който се намира столицата на САЩ Вашингтон, заведоха преди няколко дни дело срещу президента заради същия казус.

През миналата седмица уволненият шеф на ФБР Джеймс Коми даде показания пред сенатска комисия и обяви, че със сигурност Русия се е намесила в изборите през миналата година. Днес на разпит в комисията бе главният прокурор Джеф Сешънс, който се опита да разсея съмненията около някакъв сговор между хора на Тръмп и руски чиновници от Кремъл. Указите на Тръмп за ограничаване на визите за влизане в САЩ на хора от няколко държави непрекъснато са атакувани и блокирани от съда.

Всичко това даде повод в печата да се появят коментари, че пекат Тръмп на бавен огън и го готвят за импийчмънт.