Страх ли ги е турците да излизат по улиците, светските хора притесняват ли се от действията на режима на Ердоган, както съобщават световните медии? На този въпрос отговори в ефира на Нова тв вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която разказа за посещението й заедно с премиера Бойко Борисов в Турция.

"Не успяхме да се разходим по улицата, но пътувахме дълго с кола от летището. Да ви кажа честно, не ми направи впечатление, че хората се страхуват да ходят по улиците, напротив - доста светски си бяха облечени. Отворени заведения, млади хора, облечени както ние с вас. Всичко работеше в 11 ч., когато си тръгнахме", заяви тя.

Захариева обясни, че германската канцлерка Ангела Меркел в действителност е помолила Борисов да бъде мост между Ердоган и ЕС.

„Турция е най-големият съсед не само на България, но и на ЕС. Г-жа Меркел, знаейки за тези отношения, в разговорите си с Борисов го помоли да бъде мост, посредник. Не съм била на тази среща, но това стана ясно от изявлението."

Тя уточни, че спор се води за споразумението между страните членки и Турция за удържане на бежанската вълна, като поясни, че то е намалило с 82% натиска върху България.

"Преди референдума и преди редица парламентарни избори в европейски държави доста се обостри тонът между ЕС и Турция, а от това не печели нито ЕС, нито Турция", коментира още Захариева. 

Водещите попитаха Захариева дали в действителност Борисов и Ердоган са приятели и се чуват всяка седмица.

"Премиерът се чува доста често с европейските лидери. Приятели са и това е добре. Дали се чуват всяка седмица, не знам. Във външната политика е много важно да имаш добри отношения, независимо дали имате различия", отбеляза тя.

Тя заяви, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не бе включен в делегацията за разговорите вероятно като знак, че домакините не искат да дразнят българските си гости.

"Отношенията трябва да бъдат добри, равноправни, партньорски, да се работи за опазването на границите", обобщи дипломат № 1.